Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1969 στο Ναύπλιο Αργολίδας και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Τρίπολη Αρκαδίας. Το 1986 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1992 με «Άριστα». Τιμήθηκε με την εκφώνηση του «Όρκου του Ιπποκράτη» κατά την τελετή αποφοίτησης λόγω του υψηλότερου βαθμού του πτυχίου του μεταξύ των συμφοιτητών του. Η συσσώρευση εμπειριών σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού άρχισε από τα φοιτητικά του έτη με την παρακολούθηση προγραμμάτων μηνιαίας κλινικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Η ερευνητική δραστηριότητα του άρχισε αμέσως μετά το πέρας των φοιτητικών του σπουδών, οπότε και ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, που αφορούσε στη μελέτη καρκινικών δεικτών σε νεοπλάσματα του πεπτικού και, η οποία κρίθηκε με το βαθμό «Άριστα». Ήδη από τότε κατόρθωσε την αποδοχή ερευνητικών εργασιών του σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με την πρώτη δημοσίευσή του να πραγματοποιείται το 1994.

Μετά από επιτυχείς Αμερικανικές εξετάσεις για τη λήψη της άδειας άσκησης της Ιατρικής, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου, κατά τη διάρκεια της 6ετούς ειδίκευσής του στη Γενική Χειρουργική και, κατέχοντας έμμισθες θέσεις σε 3 έγκριτα ιδρύματα της χώρας, συμμετείχε ενεργά σε περισσότερες από 1500 χειρουργικές επεμβάσεις, στα πλαίσια καθορισμένων προγραμμάτων εκ περιτροπής άσκησης, όπως προβλέπεται από το Αμερικανικό σύστημα άσκησης των ειδικευομένων. Το γνωστικό του υπόβαθρο αναδείχθηκε με την υψηλή βαθμολογία (91-99%) που πετύχαινε στις ετήσιες γραπτές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της ειδικότητας του στη Γενική Χειρουργική. Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στη Χειρουργική βάσει των κρατούντων στο American Board of Surgery. Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και Πρωκτού σε πιστοποιημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης των ΗΠΑ (Αccredited Fellowship in Colon & Rectal Surgery). Aπέκτησε σημαντική εμπειρία συμμετέχοντας σε περισσότερες από 400 επεμβάσεις που αφορούσαν το κατώτερο πεπτικό σύστημα και εξειδικεύθηκε σε ενδοσκοπικές τεχνικές. Η εξειδίκευσή του αυτή πιστοποιήθηκε με τα πρότυπα της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και μετά από επιτυχείς εξετάσεις έγινε διπλωματούχος του American Board of Colon & Rectal Surgery. Οι γνώσεις του στην εν λόγω Χειρουργική ενισχύθηκαν με τη συμμετοχή του σε αριθμό Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, τα οποία αφορούσαν την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου. Η υποειδίκευση του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου εμπλουτίστηκε περαιτέρω όταν, από τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή (2013), έλαβε μετεκπαιδευτική άδεια διάρκειας 6 μηνών για να μεταβεί στο εξειδικευμένο τμήμα της Χειρουργικής Παχέος Εντέρου του διεθνούς φήμης Ιδρύματος Cleveland Clinic στη Florida των ΗΠΑ (Διευθυντής: S. Wexner, MD, FACS). Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of American College of Surgeons (FACS) από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών, ενώ το 2014, λόγω της κλινικής και επιστημονικής συμβολής και αφοσίωσής του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, ανακηρύχθηκε Fellow of American Society of Colon and Rectal Surgeons (FASCRS) από την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου.

Από το 2007 έως και σήμερα, στην Ακαδημαϊκή θέση του, τόσο, ως Λέκτορας, όσο, και ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, έχει διενεργήσει πλέον των 2.000 εκλεκτικών και επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 550 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κοιλίας. Οι περίπου 1.000 από τις επεμβάσεις του αφορούν τη χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού και περισσότερες από 150 την προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου. Στις χειρουργικές κολο-ορθο-πρωκτικές επεμβάσεις που έχει διενεργήσει περιλαμβάνεται η εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών, όπως σφιγκτηροσωστικών επεμβάσεων για καρκίνο του ορθού, κολοπρωκτικές αναστομώσεις με κατασκευή κολονικής νεοληκύθου, εξωανελκτηριακές κοιλιοπερινεϊκές εκτομές με αποκατάσταση με κρημνό από γλουτιαίο και από ορθό κοιλιακό μυ, σφιγκτηροπλαστικές, δερματικοί και βλεννογονικοί κρημνοί στην αντιμετώπιση πρωκτικών παθήσεων, απολίνωση μεσοσφιγκτηριακής μοίρας του συριγγώδους πόρου, περινεϊκές προσπελάσεις για πρόπτωση ορθού και όλο το φάσμα των χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Η αδιάκοπτη συμμετοχή του στη διδασκαλία των ασκούμενων στη Χειρουργική φοιτητών στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ρόλος του στην οργάνωση του μαθήματος επιλογής «Χειρουργική Ογκολογία», η συμμετοχή του στη διδασκαλία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, η ιδιότητά του ως μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε 26 διδακτορικές διατριβές, η συμμετοχή του ως εκπαιδευτής σε σε σημαντικό αριθμό μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και το γεγονός ότι είναι ένα από τα εκλεγμένα μέλη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, συμπεριλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό του έργο. Κατέχει οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο στη «Μονάδα Μελέτης Κατώτερου Πεπτικού» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, η οποία στοχεύει στην πολυπαραγοντική προσέγγιση ειδικών παθήσεων παχέος εντέρου, όπως των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει δώσει περίπου 50 διαλέξεις και εισηγήσεις και έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια με περισσότερες από 200 επιστημονικές ανακοινώσεις.

Είναι κάτοχος 12 βραβείων και διακρίσεων και 4 υποτροφιών, έχει συμπεριληφθεί σε 3 διεθνείς συλλογές βιογραφικών, είναι μέλος 12 Επιστημονικών Εταιρειών, έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής «New Technologies Committee» του American Society of Colon & Rectal Surgeons (2010-2014) και έχει προσκληθεί ως κριτής (reviewer) από 30 διεθνή περιοδικά. Έχει σημαντικό ερευνητικό – συγγραφικό έργο όπως τεκμηριώνεται από τις 121 (111 καταγεγραμμένες στη διεθνή βάση δεδομένων PubMed) ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, που έχουν συνολικό συντελεστή απήχησης 281,431 (μέσος όρος: 2,605) και ανάμεσα στις οποίες ο Γ. Θεοδωρόπουλος κατέχει τη θέση 1ου, 2ου ή τελευταίου συγγραφέα σε 72 από αυτές. Το συγγραφικό του έργο έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, όπως προκύπτει από τον σημαντικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών του (2.150) και το υψηλό δείκτη Hirsch (h-index: 23), ενώ αντανακλά την πρώϊμη έως και πρόσφατη ενασχόλησή του με τη μοριακή βάση των κακοηθειών του πεπτικού και την κλινική του εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου, την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου και την εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών σε παθήσεις του πρωκτού. Είναι επίσης εκδότης ενός βιβλίου που εστιάζει στην τεκμηριωμένη αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων του κατώτερου πεπτικού.

Ιατρείο

  • Διεύθυνση: Πινδάρου 3, 10671 Αθήνα
  • Email : info@theodoropoulos-surgery.gr
  • Τηλέφωνο : +30 694 5463 593

Μέλος του

ACSRS