3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Χειρουργικής Επαγγελματική Ένωση Γενικών Χειρουργών Ελλάδος

Βόλος 10-12 Ιουνίου 2016

Ο Γ. Θεοδωρόπουλος συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Χειρουργικής, που διοργανώθηκε από την  Επαγγελματική Ένωση Γενικών Χειρουργών Ελλάδος στο Βόλο τον Ιούνιο του 2016. Στο Συνέδριο αυτό παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα στον τομέα της χειρουργικής και συζητήθηκαν λύσεις για την άνοδο της υγειονομικής προσφοράς και για την αρτιότερη επιστημονική αξιολόγηση των χειρουργικών παθήσεων στην Ελλάδα.

Σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Νεότερες εξελίξεις στη Χειρουργική Ογκολογία», στο οποίο προέδρευε ο Καθηγητής Χειρουργικής κος Γ. Ζωγράφος, ο Γ. Θεοδωρόπουλος παρουσίασε την εισήγησή του με τίτλο: «Σφιγκτηροσωστικές και ορθοσωστικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του ορθού». Η θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού έχει εξελιχθεί σε μία περίπλοκη πολυδύναμη προσέγγιση, κατά την οποία Η επιμήκυνση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών, η ελαχιστοποίηση της τοπική υποτροπής και η βελτιστοποίηση όλων των λειτουργικών παραμέτρων που συνιστούν την ποιότητα ζωής των ασθενών αποτελούν σήμερα τις βασικές παραμέτρους διασφάλισης της σωστής θεραπευτικής στρατηγικής και της επιτυχούς έκβασης για τον καρκίνο του ορθού. Οι σφιγκτηροσωστικές επεμβάσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση της εντερικής συνέχειας και στη διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ογκολογική επάρκεια του χειρουργείου. Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή διενεργείται όλο και λιγότερο συχνά από τους χειρουργούς παχέος εντέρου, οι οποίοι προτιμούν τις δυσκολότερες τεχνικά, αλλά με ικανοποιητικότερο για τους ασθενείς αποτέλεσμα, «πολύ χαμηλές» πρόσθιες εκτομές ή ακόμη και τις τοπικές «ορθοσωστικές» εκτομές, πάντα, ωστόσο, υπό δεδομένες συνθήκες και με ορισμένες ενδείξεις και προϋποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Γ. Θεοδωρόπουλου αναλύθηκαν και συζητήθηκαν οι τύποι των επεμβάσεων διατήρησης του σφιγκτήρα και οι μέθοδοι τοπικής εκτομής, οι εξελίξεις των τεχνικών, όπως αυτές προήλθαν από την τεχνολογική εξέλιξη και την αναπόφευκτη είσοδο της Ιατρικής βιομηχανίας, τα ικανοποιητικά ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα από την εφαρμογή τους, καθώς και οι προοπτικές που ανοίγονται για τη μελλοντική αναμόρφωσή τους με τη χρήση ειδικών πλατφόρμων της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως συνέβη μετά την εισαγωγή της διαπρωκτικής ολικής μεσοορθικής εκτομής,

Ιατρείο

  • Διεύθυνση: Πινδάρου 3, 10671 Αθήνα
  • Email : info@theodoropoulos-surgery.gr
  • Τηλέφωνο : +30 694 5463 593

Μέλος του

ACSRS