7η Σύνοδος της Ελληνικής HPV Εταιρείας

Θεσσαλονίκη 26-28 Φεβρουαρίου 2016

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus), γνωστός ως HPV και οι συνέπειές της, με πιο σημαντική από αυτές τη παθογενετική σχέση του ιού με τη δημιουργία καρκίνων στο ανθρώπινο σώμα, όπως του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του πρωκτού, έχει προσελκύσει πολύπλευρα το ενδιαφέρον τόσο των ιατρών και των επιστημόνων που ασχολούνται με τις σχετιζόμενες παθήσεις, όσο και του ευρέος κοινού. Το ειδικό συνέδριο που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία έρευνας και αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων (HPV) και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2016 ήταν αφοσιωμένο στην επιστημονική ενημέρωση των συνέδρων σε αυτό το υψηλής σημασίας ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Στα πλαίσια της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης, ο Γ. Θεοδωρόπουλος συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 1ο Σεμινάριο «HPV στην Πρωκτολογία», στο οποίο και προέδρευσε μαζί με τον Κ. Σπανό, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η θεματολογία που ανέπτυξε σε δύο χωριστές εισηγήσεις αφορούσε τόσο την ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού(Anal Intraepithelial Neoplasia- AIN), όσο και την πρωκτοσκόπηση υψηλής ανάλυσης (High Resolution Analysis- HRA), αντικείμενα που προσάπτονται του άμεσου ενδιαφέροντος ενός σύγχρονου χειρουργού πρωκτού. Αναλύθηκαν η παθολογοανατομική ταξινόμηση της ΑΙΝ, οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της, με κύριο τη λοίμωξη από HPV, ο τρόπος διάγνωσής της και η αναγκαιότητα και οι μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου, που είναι σημαντικά ανάλογες με αυτές των προληπτικών τεχικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ανάλυσης είναι μία εξέταση, που ήρθε σχετικά πρόσφατα στο προσκήνιο και  επιτρέπει την ανίχνευση και την επισκόπηση αλλοιώσεων που περιέχουν μολυσμένα από τον ιό HPV δυσπλαστικά ή και κακοήθη κύτταρα. Έχει ως στόχο τη λήψη βιοψιών για τη διαβάθμιση των βλαβών και τη στοχευμένη καταστροφή τους ή και τη στενή παρακολούθησή τους, προκειμένου την πρόληψη της προόδου των δυσπλαστικών αλλοιώσεων σε καρκίνο του πρωκτού.   

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του ίδιου συνεδρίου, σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο «Εμβολιασμός για την πρόληψη HPV-σχετιζόμενων παθήσεων σε γυναίκες και άνδρες», ο Γ. Θεοδωρόπουλος, ως προσκεκλημένος εισηγητής παρουσίασε την ομιλία του με θέμα: «ΗPV εμβολιασμός και η επίδρασή του στον HPV επιπολασμό και στις αλλοιώσεις στην περιοχή του πρωκτού». Η HPV λοίμωξη είναι συχνή σε άνδρες, ενώ παρουσιάζει σταθερό επιπολασμό σε ευρύ φάσμα ηλικιών. Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο κατάλληλος εμβολιασμός για τον HPV συνδυάζεται με σημαντικά οφέλη όσον αφορά τόσο την πρωτογενή πρόληψη των δυσπλαστικών αλλοιώσεων της ΑΙΝ, όσο και τη δευτερογενή πρόληψη των προκακοήθων και των κακοήθων αλλοιώσεων στην περιοχή του πρωκτού ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ιατρείο

  • Διεύθυνση: Πινδάρου 3, 10671 Αθήνα
  • Email : info@theodoropoulos-surgery.gr
  • Τηλέφωνο : +30 694 5463 593

Μέλος του

ACSRS