15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου

Ιωάννινα 3-5 Ιουνίου 2016

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, το οποίο έλαβε χώρα στα Ιωάννινα από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου 2016, είχε έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και προσανατολίστηκε κυρίως στις κλασσικές και στις νέες  μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας των ειδικών αυτών νοσημάτων που προσβάλλουν τον πεπτικό σωλήνα των νέων, στην πλειοψηφία τους, ασθενών. Οι διακεκριμένοι ομιλητές του Συνεδρίου ήταν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί ιατροί, οι οποίοι μετέφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους μέσα από ενδιαφέροντα στρογγυλά τραπέζια και διαλέξεις υψηλού επιπέδου.

 

 

Ο Γ. Θεοδωρόπουλος συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής, αναλύοντας το πάντα επίκαιρο θέμα της χειρουργικής αντιμετώπισης των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει το αποτελεσματικότερο μέσο για την αποκατάσταση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με νόσο Crohn, ειδικά σε ασθενείς με ινο-στενωτική νόσο βραχέος τμήματος του εντέρου και σε αυτούς με συριγγοποιό νόσο, ενώ αποτελεί μόνιμη και οριστική θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα. Η ομιλία του Γ. Θεοδωρόπουλου εστιάστηκε τόσο στην προεγχειρητική προετοιμασία που απαιτείται στους συχνά εξασθενημένους αυτούς ασθενείς, όσο και στην ποικιλία των χειρουργικών τεχνικών που έχουν εισαχθεί και ευρέως εφαρμοστεί στη θεραπεία των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων.  Έμφαση δόθηκε στην ειδική χειρουργική αντιμετώπιση αναλόγως της θέσης προσβολής από τη νόσο Crohn, στις ιδιαιτερότητες που έχει η χειρουργική της περιπρωκτικής προσβολής από τη νόσο, στα αποτελέσματα από την εφαρμογή των εκτομών και της στενωσοπλαστικής, ενώ υποστηρίχτηκε η θέση της λαπαροσκοπικής προσπέλασης με τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στη χειρουργική θεραπεία της νόσου Crohn. Οι σύμπλοκες επεμβάσεις που απαιτούνται για την ελκώδη κολίτιδα παρουσιάστηκαν με ικανή λεπτομέρεια, ενώ προβλήθηκε ο εμπλουτισμός τους με την εισαγωγή των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, με βασική εκπρόσωπό τους, τη λαπαροσκοπική προσέγγιση, η εφαρμογή της οποίας συνοδεύτηκε από πλεονεκτήματα για τους νέους αυτούς ασθενείς. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στις δυστυχώς συχνές επιπλοκές που εμφανίζονται μετά από τις ειλεϊκές λήκυθο-πρωκτικές αναστομώσεις, ενώ παρουσιάστηκε αλγόριθμος αντιμετώπισής τους, όπως αυτός προτάθηκε σε σχετική δημοσίευση του σε διεθνές χειρουργικό περιοδικό (Theodoropoulos GE, Choman EN, Wexner SD. Salvage procedures after restorative proctocolectomy: a systematic review and meta-analysis. J Am Coll Surg 2015;220(2):225-242).

Η παροχή των επιστημονικών πληροφοριών βασίστηκε σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και σε αξιόπιστες μελέτες από τη διεθνή βιβλιογραφία, όπου αντανακλάται η εμπειρία αναγνωρισμένων κέντρων αναφοράς, ενώ, μέσα από την παραστατική προβολή φωτογραφικού υλικού από προσωπικά περιστατικά, ο Γ. Θεοδωρόπουλος ανέλυσε τις προσωπικές απόψεις του σε αμφιλεγόμενα και επίμαχα θέματα της χειρουργικής συμμετοχής στην αντιμετώπιση των νόσων αυτών.

Ιατρείο

  • Διεύθυνση: Πινδάρου 3, 10671 Αθήνα
  • Email : info@theodoropoulos-surgery.gr
  • Τηλέφωνο : +30 694 5463 593

Μέλος του

ACSRS