4η Eκπαιδευτική Ημερίδα: «Παθήσεις παχέος εντέρου» | Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

16 Απριλίου 2016

Ο Γ. Θεοδωρόπουλος και ο Β. Κομπορόζος, Διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ήταν συντονιστές της Εκπαιδευτικής Ημερίδας με θέμα: «Παθήσεις παχέος εντέρου», η οποία διοργανώθηκε από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, στις 16/4/2016, στα πλαίσια των προγραμματισμένων τακτικών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων της ΕΧΕ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-16 και πραγματοποιήθηκε στο Ανφιθέατρο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών.

Ο στόχος της ημερίδας ήταν να μεταφέρει σε ειδικευόμενους και νέους χειρουργούς επιστημονικές πληροφορίες που αφορούν στη σύγχρονη προσέγγιση και στη σωστά τεκμηριωμένη, πολύπλευρη στρατηγική που πρέπει να ακολουθείται στο θεραπευτικό σχεδιασμό καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του κατώτερου πεπτικού συστήματος. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές έχουν αποδείξει την ιδιαίτερη ενασχόλησή τους με τις χειρουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτού, καθώς και τη μακρά προσήλωσή τους στην πολυδύναμη αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών, η οποία, ως γνωστόν, πολλές φορές απαιτεί εξειδικευμένη γνώση.

Οι ομιλίες του Γ. Θεοδωρόπουλου επικεντρώθηκαν στη χειρουργική αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Συγκεκριμένα στην ομιλία με τίτλο «Στενωτική και συριγγοποιός νόσος Crohn: Χειρουργική αντιμετώπιση», τονίστηκε ότι, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του χειρουργού στην αντιμετώπιση της νόσου Crohn θεωρείται «παραδοσιακά» μάλλον περιορισμένη, τα σύγχρονα δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι η έγκαιρη χειρουργική εκτομή του σοβαρά προσβεβλημένου από τη νόσο Crohn τμήματος του εντέρου μπορεί, υπό προϋποθέσεις να αποκαταστήσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και να τον απαλλάξει σύντομα από τα βασανιστικά συμπτώματά του. Πέραν των ενδείξεων της χειρουργικής παρέμβασης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι χειρουργικές επιλογές, καθώς και οι τεχνικές δυσκολίες τους και οι ιδιαιτερότητες τους, οι οποίες και τις διαφοροποιούν από τις ανάλογες επεμβάσεις που εφαρμόζονται για τις άλλες παθολογίες του παχέος εντέρου.

Στην ομιλία του Γ. Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Η λαπαροσκοπική προσπέλαση στη χειρουργική αντιμετώπιση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων», αφού έγινε εκτενής αναφορά στα δεδομένα που προέρχονται από τις σύγχρονες συγκριτικές μελέτες ανάμεσα στην συμβατική «ανοικτή» χειρουργική και τη μοντέρνα λαπαροσκοπική προσπέλαση στη διενέργεια των ειδικών χειρουργικών επεμβάσεων που, συχνά, απαιτούνται για την αντιμετώπιση της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, υπογραμμίστηκε το ότι η λαπαροσκοπική προσπέλαση κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στις επιλογές που έχει ο έμπειρος χειρουργός για τις περισσότερες από τις περιπτώσεις των ασθενών με νόσο Crohn, ενώ  η λαπαροσκοπική αφαίρεση του παχέος εντέρου για την απαλλαγή του ασθενούς από την ελκώδη κολίτιδα σχετίζεται με μικρότερη νοσηρότητα και  καλύτερη διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συγκριτικά με την «ανοικτή» χειρουργική.

 

 

Ιατρείο

  • Διεύθυνση: Πινδάρου 3, 10671 Αθήνα
  • Email : info@theodoropoulos-surgery.gr
  • Τηλέφωνο : +30 694 5463 593

Μέλος του

ACSRS