Ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1969 στο Ναύπλιο Αργολίδας και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Τρίπολη Αρκαδίας. Το 1986 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Κποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1992 με «Άριστα». Τιμήθηκε με την εκφώνηση του «Όρκου του Ιπποκράτη» κατά την τελετή αποφοίτησης λόγω του υψηλότερου βαθμού του πτυχίου του μεταξύ των συμφοιτητών του. Η συσσώρευση εμπειριών σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού άρχισε από τα φοιτητικά του έτη με την παρακολούθηση προγραμμάτων μηνιαίας κλινικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Η ερευνητική δραστηριότητα του άρχισε αμέσως μετά το πέρας των φοιτητικών του σπουδών, οπότε και ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, που αφορούσε στη μελέτη καρκινικών δεικτών σε νεοπλάσματα του πεπτικού με τίτλο «Ιστική ανίχνευση και μελέτη καρκινικών δεικτών (TPA, Ki67-Ag, Ινονεκτίνη, Καθεψίνη D) σε νεοπλάσματα του γαστρεντερικού σωλήνα» και, η οποία κρίθηκε με το βαθμό «Άριστα». Ήδη από τότε κατόρθωσε την αποδοχή ερευνητικών εργασιών του σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με την πρώτη δημοσίευσή του να πραγματοποιείται το 1994.
Μετά από επιτυχείς Αμερικανικές εξετάσεις για τη λήψη της άδειας άσκησης της Ιατρικής (Educational Commission for Foreign Medical Graduates, ECFMG, αριθμός: 0497-181-8), μετέβη στις ΗΠΑ, όπου, κατά τη διάρκεια της 6ετούς ειδίκευσής του στη Γενική Χειρουργική και, κατέχοντας έμμισθες θέσεις σε 3 έγκριτα ιδρύματα της χώρας, συμμετείχε ενεργά σε περισσότερες από 1500 χειρουργικές επεμβάσεις, στα πλαίσια καθορισμένων προγραμμάτων εκ περιτροπής άσκησης, όπως προβλέπεται από το Αμερικανικό σύστημα άσκησης των ειδικευομένων. Το γνωστικό του υπόβαθρο αναδείχθηκε με την υψηλή βαθμολογία (91-99%) που πετύχαινε στις ετήσιες γραπτές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της ειδικότητας του στη Γενική Χειρουργική. Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στη Χειρουργική βάσει των κρατούντων στο American Board of Surgery. Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και Πρωκτού σε πιστοποιημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης των ΗΠΑ (Αccredited Fellowship in Colon & Rectal Surgery). Απέκτησε σημαντική εμπειρία συμμετέχοντας σε περισσότερες από 400 επεμβάσεις που αφορούσαν το κατώτερο πεπτικό σύστημα και εξειδικεύθηκε σε ενδοσκοπικές τεχνικές. Η εξειδίκευσή του αυτή πιστοποιήθηκε με τα πρότυπα της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και μετά από επιτυχείς εξετάσεις έγινε διπλωματούχος του American Board of Colon & Rectal Surgery. Οι γνώσεις του στην εν λόγω Χειρουργική ενισχύθηκαν με τη συμμετοχή του σε αριθμό Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, τα οποία αφορούσαν την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου. Συνολικά έχει, έως τώρα, παρακολουθήσει 41 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια. Η υποειδίκευση του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου εμπλουτίστηκε περαιτέρω όταν, από τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή (2013), έλαβε μετεκπαιδευτική άδεια διάρκειας 6 μηνών για να μεταβεί στο εξειδικευμένο τμήμα της Χειρουργικής Παχέος Εντέρου του διεθνούς φήμης Ιδρύματος Cleveland Clinic στη Florida των ΗΠΑ (Διευθυντής: S. Wexner, MD, FACS). Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of American College of Surgeons (FACS) από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών, ενώ το 2014, λόγω της κλινικής και επιστημονικής συμβολής και αφοσίωσής του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, ανακηρύχθηκε Fellow of American Society of Colon and Rectal Surgeons (FASCRS) από την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου.
Από το 2007 και, μετά την εκλογή του ως Λέκτορας Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, είναι τοποθετημένος στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, και, από το 2016, βρίσκεται στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής.
Από το 2007 έως και το Μάρτιο του 2020, στην Ακαδημαϊκή θέση του, τόσο, ως Λέκτορας, όσο, και ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, έχει διενεργήσει 2.686 εκλεκτικές και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει πραγματοποιήσει 678 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κοιλίας. Οι 782 από τις επεμβάσεις του αφορούν τη χειρουργική παχέος εντέρου, οι 591 τη χειρουργική του πρωκτού και 201 την προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου. Στις χειρουργικές κολο-ορθο-πρωκτικές επεμβάσεις που έχει διενεργήσει περιλαμβάνεται η εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών, όπως σφιγκτηροσωστικών επεμβάσεων για καρκίνο του ορθού (πρωτοπόρησε στην εφαρμογή της διαπρωκτικής ολικής μεσοορθικής εκτομής, νέας προσπέλασης που φέρεται διεθνώς ως ta-TME), κολοπρωκτικές αναστομώσεις με κατασκευή κολονικής νεοληκύθου, εξωανελκτηριακές κοιλιοπερινεϊκές εκτομές με αποκατάσταση με κρημνό από γλουτιαίο και από ορθό κοιλιακό μυ, σφιγκτηροπλαστικές για ακράτεια κοπράνων, δερματικοί και βλεννογονικοί κρημνοί στην αντιμετώπιση πρωκτικών παθήσεων, όπως τοπικών νεοπλασιών και ορθοκολπικών συριγγίων, απολίνωση μεσοσφιγκτηριακής μοίρας του συριγγώδους πόρου, νέα τεχνική για την αντιμετώπιση δυσίατων διασφιγκτηριακών περιπρωκτικών συριγγίων, περινεϊκές προσπελάσεις για πρόπτωση ορθού, διαπρωκτικές εκτομές για την αφαίρεση νεοπλασμάτων του ορθού, συμπεριλαμβανομένης της μοντέρνας τεχνικής γνωστής ως ΤAMIS (Transanal Minimally Invasive Surgery) και όλο το φάσμα των χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, με έμφαση στη διενέργεια λαπαροσκοπικών ειλεοκολεκτομών για επιπλεγμένη νόσο Crohn και επεμβάσεις οθοκολεκτομών με δημιουργία ειλεϊκής ληκύθου για την ελκώδη κολίτιδα.
Στο εκπαιδευτικό έργο του περιλαμβάνονται η αδιάκοπτη, από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08, συμμετοχή του στη διδασκαλία των ασκούμενων στη Χειρουργική 4ετών και 6ετών φοιτητών Ιατρικής στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, η διδασκαλία σε 6ετείς φοιτητές της Ε΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής, ο ρόλος του στην οργάνωση του μαθήματος επιλογής «Χειρουργική Ογκολογία», η εισήγηση εκ μέρους του και η αποδοχή από την Επιτροπή Σπουδών προσθήκης του μαθήματος επιλογής «Χειρουργικές παθήσεις Παχέος Εντέρου και Πρωκτού» στο Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο οργανωτικός και συντονιστικός ρόλος του ως υπεύθυνος του μαθήματος αυτού, το οποίο διδάσκεται από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, η συμμετοχή του ως διδάσκων σε 3 ακόμη μαθήματα επιλογής, η εκπαιδευτική συνεισφορά του στη διδασκαλία 9 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών («Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- Καρδιολογική Νοσηλευτική», «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική», «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία», «Χειρουργική Ογκολογία», «Νανοϊατρική», «Χειρουργική Παχέος Εντέρου – Ορθού», «Χειρουργική Ελάσσονος Πυέλου», «Χειρουργική Ανατομία» και «Προηγμένη Λαπαροσκοπική – Βαριατρική Χειρουργική», στο οποίο είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής και υπεύθυνος του γνωστικού αντικειμένου: «Κατώτερο Πεπτικό»), η συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης e-Learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ «Εισαγωγή στη Νανοϊατρική» και η δημιουργία εξαρχής, σε συνεργασία με την Αναπλ. Καθηγήτρια κα Γαζούλη Προγράμματος e-Learning με τίτλο “Microbiome in Human Health and Diseases”, το οποίο ξεκίνησε να διδάσκεται το 2020.
Η ιδιότητά του ως μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε 34 διδακτορικές διατριβές, από τις οποίες οι 21 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και στις 12 από αυτές είναι το επιβλέπον μέλος της τριμελούς, η συμμετοχή του ως εκπαιδευτής σε 25 μετεκπαιδευτικά μαθήματα με 23 παραδόσεις μαθημάτων, ως διδάσκων σε 31 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια με 42 θεωρητικές διαλέξεις και ως ομιλητής σε 10 εκπαιδευτικές (δι-) ημερίδες με 9 εισηγήσεις, και με συνολικό αριθμό 74 εκπαιδευτικών ομιλιών, εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό έργο του.
Από το 2014 διατελεί μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και, από τη θέση αυτή, υπήρξε ένας και των δύο συντονιστών σε 3 Εκπαιδευτικές διημερίδες και είχε το βασικό συντονιστικό ρόλο στην πραγματοποίηση 3 Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Κατώτερου Πεπτικού 2014 (Συνδιοργάνωση Εκπαιδευτικό Συμβούλιο Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας με το Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο ELPEN). Έχει διοργανώσει 3 μετεκπαιδευτικά φροντιστήρια στα πλαίσια διενέργειας Πανελληνίων Χειρουργικών Συνεδρίων (του 28ου το 2012, του 29ου το 2014 και του 31ου το 2018) και 1 μετεκπαιδευτικό φροντιστήριο στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού (2016).
Είναι υπεύθυνος της Μονάδας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής. Στα ακαδημαϊκά πλαίσια εκπόνησης διδακτορικών διατριβών που αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, στη μετεγχειρητική Ποιότητα Ζωής ασθενών, διοργάνωσε και συντόνισε τη, σε εβδομαδιαία βάση, και από το 2007 έως το 2013, λειτουργία Ιατρείου παρακολούθησης ασθενών, που ήταν αφοσιωμένο στην παρακολούθηση σε προκαθορισμένα χρονικά σημεία και με τη χρήση εγκυροποιημένων ερωτηματολογίων, της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε κολεκτομή για καρκίνο και, επιλεγμένα, για καλοήθεις νόσους και με δευτερεύοντες στόχους την προοπτική παρακολούθηση λειτουργικών διαταραχών και την ογκολογική επιτήρηση των ασθενών. Από τη συγκέντρωση δεδομένων του ευρέος αυτού κλινικού πρωτοκόλλου εκπονήθηκαν και ολοκληρώθηκαν 5 διδακτορικές διατριβές, ενώ κατέστη εφικτή η συγγραφή 13 εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή περιοδικά του PubMed. Επίσης, κατέχει οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο στη «Μονάδα Μελέτης Κατώτερου Πεπτικού» στο Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, η οποία στοχεύει στην πολυπαραγοντική προσέγγιση ειδικών παθήσεων παχέος εντέρου, όπως των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της «Μονάδας Μελέτης του Κατώτερου Πεπτικού» και ως υπεύθυνος της Μονάδας Παχέος Εντέρου της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, διοργάνωσε και συντόνισε την 1η Ημερίδα της Μονάδας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού: «Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου» (2018) και τη 2η Ημερίδα της Μονάδας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού: «Ορθοκολικός καρκίνος- Προκλήσεις και Διλήμματα» (2019).
Έχει υπάρξει ή και εξακολουθεί να είναι μέλος 15 Επιστημονικών Εταιρειών, μεταξύ των οποίων των American College of Surgeons, American Society of Colon and Rectal Surgeons, European Association for Endoscopic Surgery, European Society of Coloproctology. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της Μ. Βρετανίας General Medical Council (GMC) (Full Registration with GMC as Medical Practitioner, GMC No: 6068197) και κατέχει μόνιμη άδεια άσκησης Ιατρικής στην πολιτεία Michigan των ΗΠΑ (Permanent License, Νο: 4301070649). Από το 2019 είναι Αντιπρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας. Σε διεθνές επίπεδο είναι μέλος του Research Committee of the European Association for Endoscopic Surgery (EAES) (από το 2018) και μέλος του ΕΑES Guidelines and Consensus Subcommittee, μέλος του «International Committee» της American Society of Colon & Rectal Surgeons (από το 2019), ενώ έχει υπάρξει μέλος του «New Technologies Committee» της American Society of Colon & Rectal Surgeons (2010-14).
Εκπροσωπεί την Ελλάδα, από το 2016, ως μέλος του Management Committee of the European COST Action CA15204 - European Platform for Outcomes Research into Perioperative Interventions during Surgery for Cancer και της Πανευρωπαϊκής ομάδας συνεργασίας Εuro periscope - European Platform for Outcomes Research into Perioperative Interventions during Surgery for Cancer, που συστήνει συναντήσεις 2 έως 3 φορές ετησίως και στοχεύει στη βελτιστοποίηση περιεγχειρητικών παραμέτρων που σχετίζονται με την έκβαση των ασθενών. Στα πλαίσια διεθνών συνεργασιών του, μετά από πρόσκληση από το Department of Surgery και το Department of Radiation, Maastricht University Medical Centre, Maastricht, Netherlands συμμετείχε σε διεθνή ομάδα για τη διερεύνηση του ρόλου της πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης του καρκίνου του ορθού μετά από χημειο-ακτινοθεραπεία, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί σε υψηλού κύρους περιοδικά, όπως το Lancet Oncology και το International Journal of Cancer. Aπό το 2012 συνεργάζεται συγγραφικά με την Πανευρωπαϊκή ομάδα συνεργασίας PANcreatic Disease ReseArch (PANDoRA) consortium με αποτέλεσμα διεθνούς αναγνώρισης εργασιών, όπως αυτής που δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics. Eίναι επιστημονικός υπεύθυνος δύο τυχαιοποιημένων μελετών που έχουν συγκαταλεγεί στη διεθνή βάση μελετών ClinicalTrials.gov με τους κωδικούς NCT01479907 και NCT03563586. Ως επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών και κλινικών ερευνών έχει λάβει χρηματοδότηση για 6 πρωτόκολλα. Έχει λάβει 16 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, καθώς και 4 υποτροφίες ή οικονομικά βραβεία. Έχει συμπεριληφθεί σε 3 διεθνείς συλλογές βιογραφικών και έχει προσκληθεί ως κριτής (reviewer) και έχει ανταποκριθεί με ανασκόπηση ανάλογου αριθμού υπό κρίση κατατεθειμένων εργασιών από 45 διεθνή ιατρικά περιοδικά. Υπήρξε, μετά από πρόσκληση, κριτής ανακοινώσεων για τα διεθνή συνέδρια Digestive Disease Week (DDW) και τα ετήσια συνέδρια της European Association for Endoscopic Surgery. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) 5 διεθνών περιοδικών.
Έχει παρακολουθήσει τις εργασίες 207 συνεδρίων, εκ των οποίων τα 90 ήταν διεθνή. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας σε 2 Πανελλήνια Χειρουργικά Συνέδρια (του 28ου το 2012 και του 29ου το 2014) και Ειδικός Γραμματέας σε 2 συνέδρια (του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού το 2016 και του 30ου Πανελληνίου Χειρουργικού Συνεδρίου το 2016). Σε 139 συνέδρια είχε ενεργό συμμετοχή ως μέλος οργανωτικής επιτροπής 15 συνεδρίων, ως πρόεδρος 41 στρογγυλών τραπεζών, ως ομιλητής με διαλέξεις ή εισηγήσεις σε 69 συνέδρια ή με την παρουσίαση προφορικών ή αναρτημένων εργασιών σε 62 συνέδρια. Έχει δώσει συνολικά 131 ομιλίες σε επιστημονικές συναντήσεις. Αυτές αφορούν σε 80 διαλέξεις ή εισηγήσεις στρογγυλών τραπεζιών σε ιατρικά συνέδρια, εκ των οποίων οι 15 έγιναν στα πλαίσια διεθνών συνεδρίων και σε 51 εκπαιδευτικές ομιλίες σε (δι-)ημερίδες ή εκπαιδευτικά σεμινάρια. Το μέγεθος των επιστημονικών δραστηριοτήτων του σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια φαίνεται από το σημαντικό αριθμό των ανακοινώσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει, και ανέρχονται στον αριθμό των 187 Ελληνικών ανακοινώσεων και των 96 διεθνών ανακοινώσεων.
Το ερευνητικό έργο του αντανακλάται στο σημαντικό συγγραφικό έργο του, όπως αυτό τεκμηριώνεται από τις 126 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά εντός PubMed, τις 12 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά εκτός PubMed, των 42 ανακοινώσεων σε συνέδρια, το περιεχόμενο των οποίων έχει δημοσιευθεί με τη μορφή abstracts σε διεθνή περιοδικά και των συνολικά 10 δημοσιεύσεων σε Ελληνικά περιοδικά και Πρακτικά Ελληνικών συνεδρίων. Οι εντός PubMed δημοσιεύσεις έχουν συνολικό συντελεστή απήχησης 392,887 (μέσος όρος: 3,22) και ο Γ. Θεοδωρόπουλος κατέχει τη θέση 1ου, 2ου ή τελευταίου συγγραφέα σε 65 από αυτές. Το συγγραφικό του έργο έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, όπως προκύπτει από τον σημαντικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών του (5.413) και το υψηλό δείκτη Hirsch (h-index: 37), ενώ αντανακλά την πρώϊμη έως και πρόσφατη ενασχόλησή του με τη μοριακή βάση των κακοηθειών του πεπτικού και την κλινική του εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου, την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου και την εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών σε παθήσεις του πρωκτού. Είναι συγγραφέας κεφαλαίων σε 6 Ελληνικά βιβλία και 2 ξενόγλωσσα βιβλία. Είναι επίσης εκδότης 1 βιβλίου που εστιάζει στην τεκμηριωμένη αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων του κατώτερου πεπτικού (Β.Α. ΚΟΜΠΟΡΟΖΟΣ, Γ.Ε. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Χ.Φ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ «ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΚΟΛΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ») και 1 ξενόγλωσσου βιβλίου που ασχολείται με τα βλαστικά κύτταρα στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος (Digestive System Diseases: Stem Cell Mechanisms and Therapies Editors: Gazouli Maria, Theodoropoulos George).