Παθήσεις παχέος εντέρου

Κόλον Το παχύ έντερο αποτελεί τη συνέχεια του τελικού ειλεού, έχει μήκος 150 εκ και εκτείνεται από την ειλεοτυφλική βαλβίδα έως τον πρωκτό. Αποτελείται από το κόλον και το ορθό. Το κόλον αποτελεί ένα δομικά ενιαίο όργανο αλλά έχει διπλή εμβρυολογική προέλευση (Εικόνα 1). Το δεξιό κόλον (τυφλό, ανιόν και…
  Κόλον Οι κύριες λειτουργίες του παχέος εντέρου είναι: Περιφερική προώθηση του περιεχομένου του παχέος εντέρου Προσωρινή αποθήκευση του περιεχομένου στο περιφερικό κόλον μέχρι το χρόνο της αφόδευσης Ταχεία κένωση τμήματος του παχέος εντέρου κατά την αφόδευση Απορρόφηση ύδατος και ηλεκτρολυτών Απορρόφηση λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και προϊόντων του βακτηριακού…
Ορισμοί Τα εκκολοπώματα είναι σακοειδείς προεκβολές του βλεννογόνου διά της μυϊκής στιβάδας του παχέος εντέρου. Αποτελούν βλεννογονικές κήλες που παρουσιάζονται στα «αδύναμα» σημεία εισόδου διατιτραινόντων αιμοφόρων αγγείων (μακρών κλάδων των ευθέων αγγείων) διά της μυϊκής στιβάδας. Τα σημεία εισόδου εντοπίζονται μεταξύ μεσεντέριας ταινίας και πλαγίων ταινιών (Εικόνα 1). Τύποι εκκολπωμάτων:…
Η ελκώδης κολίτιδα είναι χρόνια, υποτροπιάζουσα, ιδιοπαθής, διάχυτη φλεγμονώδης και ελκωτική νόσος του κόλου και του ορθού. Ιστολογικά, εντοπίζεται στο βλεννογόνο και στην υποβλεννογόνια στιβάδα. Μακροσκοπικά, προσβάλλει, κατά συνέχεια ιστού, άλλοτε άλλο μήκος του παχέος εντέρου (συχνότερα ορθοσιγμοειδίτιδα, με προσβολή ορθού σε 95% των περιπτώσεων) και ολόκληρο το παχύ έντερο…
Παθολογική φυσιολογία Το κόλον και το ορθό διαθέτουν ένα πλούσιο, αλληλεπικαλυπτόμενο δίκτυο αγγείωσης με παράπλευρες επικοινωνίες από το σύστημα της άνω, της κάτω μεσεντερίου αρτηρίας και των έσω λαγονίων αρτηριών. Οποιοδήποτε τμήμα του παχέος εντέρου μπορεί να προσβληθεί από ένα ισχαιμικό γεγονός, αλλά τα τμήματα που αντιστοιχούν στις οριακές περιοχές…
Είναι η κολίτιδα που σχετίζεται με αντιβιοτικά. Προκαλείται από την τροποποίηση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας του παχέος εντέρου από τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Υπεύθυνο παθογόνο είναι το Clostridium difficile μέσω της παραγωγής των τοξινών Α και Β. Η κλινδαμυκίνη, η αμπικιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες είναι τα συχνότερα ενοχοποιούμενα αντιβιοτικά. Συμπτώματα…
Αποτελεί τη συστροφή του εντέρου γύρω από τον άξονα του μεσεντερίου του και αφορά συχνότερα το σιγμοειδές (65%) και το τυφλό. Οι καταστάσεις που προδιαθέτουν σε συστροφή σιγμοειδούς είναι: (1) πλεονάζον, μεγάλου μήκους σιγμοειδές, (2) μακρύ μεσοσιγμοειδές με στενή βάση και (3) υψηλό φορτίο κοπράνων λόγω βαρείας, χρόνιας δυσκοιλιότητας. Συχνότερα…
Πρόκειται για μαζική διάταση παχέος εντέρου απουσία μηχανικής απόφραξης, οδηγώντας σε σοβαρό ειλεό του παχέος εντέρου. Προκύπτει από δυσενέργεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αποτελεί διάγνωση αποκλεισμού και θα πρέπει να αποκλειστούν τα αίτια παραλυτικού ειλεού (που προσβάλλει λεπτό και παχύ έντερο) και τα αίτια απόφραξης του παχέος εντέρου.   Αιτιολογία…
Γενικά, επιδημιολογία Ο καρκίνος παχέος εντέρου (ορθοκολικός καρκίνος) είναι ο συχνότερος καρκίνος του γαστρεντερικού σωλήνα και στο 90% των περιπτώσεών του προσβάλλει ασθενείς άνω των 50 ετών. Αποτελεί το 10,5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως και το 65% των περιπτώσεων εμφανίζεται στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, οι Βορειοευρωπαϊκές…

Ιατρείο

  • Διεύθυνση: Πινδάρου 3, 10671 Αθήνα
  • Email : info@theodoropoulos-surgery.gr
  • Τηλέφωνο : +30 694 5463 593

Μέλος του

ACSRS