shutterstock 391732525

 

Η συχνότητα τοπικής υποτροπής μετά κοιλιοπερινεϊκή εκτομή (ΚΠΕ) για καρκίνο ορθού είναι 5-8% και εφόσον δεν υπάρχει μη χειρουργικά αντιμετωπίσιμη μεταστατική νόσος, αντιμετωπίζεται με ριζικές εξεντερωτικές πυελικές επανεπεμβάσεις. Η ΚΠΕ διάσωσης μετά από αποτυχία της χημειο-ακτινοθεραπείας για καρκίνο του πρωκτού συνδυάζεται με υψηλά ποσοστά τοπικών (44%) και μεταστατικών (25%) υποτροπών. Μόνο 1 στους 3 ασθενείς με τοπική υποτροπή μετά ΚΠΕ για καρκίνο πρωκτού μπορεί να υποβληθεί σε επανεπέμβαση διάσωσης σύμφωνα με τη μοναδική πρόσφατη βιβλιογραφική μελέτη των Hagemans et al (Ann Surg Oncol 2018). 

Μία 66χρονη ασθενής, 15 μήνες μετά από χημειο-ακτινοθεραπεία και ΚΠΕ για καρκίνο ορθού Τ4Ν2, αντιμετωπίστηκε με περινεϊκή επανεκτομή, οπίσθια κολπεκτομή και ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων (σύγκλειση του περινεϊκού ελλείμματος με ράμματα τάσεως και πλήρωση της πυέλου με το μπαλόνι ουρολογικού καθετήρα Dufour γεμάτου με 150 cc νερού) (Eικόνα 1).

 perin 1

 Eικόνα 1

 

Μία 55χρονη ασθενής, που εμφανίστηκε με εμμένουσα νόσο και 2 ηπατικές μεταστάσεις μετά πρωτόκολλο Nigro και ΚΠΕ διάσωσης για καρκίνο πρωκτού αντιμετωπίστηκε με χημειοθεραπεία (6 κύκλοι) ακολουθούμενη από περινεϊκή επανεκτομή, οπίσθια κολπεκτομή, περιορισμένη εντερεκτομή έλικας που διηθείτο από την υποτροπή και μεταστασεκτομή. Το περινεϊκό έλλειμμα συγκλείσθηκε με ράμματα τάσεως (Eικόνα 2).

 perin 2Eικόνα 2

 

Παρόμοια χειρουργική τακτική τοπικής επανεκτομής και οπίσθιας κολπεκτομής χωρίς την ανάγκη ειδικής περινεϊκής αποκατάστασης με κρημνό ακολουθήθηκε και σε τρίτη 52χρονη ασθενή με υποτροπή μετά ΚΠΕ διάσωσης για καρκίνο πρωκτού (Eικόνα 3).

perin 3 

Εικόνα 3

 

Όλες οι ασθενείς είχαν ανεπίπλεκτη μετεγχειρητική πορεία. Τα ογκολογικά όρια ήταν ιστολογικά «καθαρά».
Οι επανεπεμβάσεις για χειρουργικό καθαρισμό περινεϊκών υποτροπών μετά ΚΠΕ είναι ασφαλείς και εφικτές.

Η εμπειρία μας παρουσιάστηκε στο 31ο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο

31ο

 

EAES

 

EAES 3

 

Από το 2018 έχω την τιμή να είμαι μέλος της Επιτροπής Έρευνας (Research Committee) και της υπο-επιτροπής για τη θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών (Guidelines Subcommittee) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπροσκοπικής Χειρουργικής (Εuropean Association for Endoscopic Surgery, EAES)

https://eaes.eu/about-eaes/committees/consensus-guideline-subcommittee/

 
 
Τιμητική αναγνώριση των προσπαθειών μας να προωθήσουμε την προηγμένη διαπρωκτική χειρουργική για νεοπλάσματα του ορθού στη Μονάδα Παχέος Εντέρου της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ αποτέλεσε η παρουσίαση τμήματος της εμπειρίας μας στο 28o EAES Congress, 24-27 Iουνίου 2020, και οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις στο επίσημο περιοδικό της Εταιρείας Surgical Endoscopy
Ευχαριστώ το προσωπικό του Παραρτηματος του Ιπποκρατείου ΓΝΑ και την Ιατρική Βιομηχανία (Applied, Medtronic, Ethicon)
 
EAES 1
 
EAES 2

 

 

 photo1

αστερια

Σε διαδυκτιακή εκπομπή με τη διατροφολόγιο κα Αστερία Σταματάκη συζητήσαμε πολλά νέα ερευνητικά και κλινικά δεδομένα που αφορούν στην παθογένεια, τους παράγοντες κινδύνου, τους τρόπους πρόληψης, καθώς και τις σύγχρονες χειρουργικές και μη θεραπείες που έχουν βελτιώσει την πορεία των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αναφερθήκαμε και στο ρόλο του μικροβιώματος του παχέος εντέρου, ο ρόλος του οποίου είναι αναγνωρισμένος μέσα από την εκτεταμένη έρευνα που διενεργείται τα τελευταία χρόνια. Μιλήσαμε και για τη σχετική έρευνα που εκπονούμε σε συνεργασία με το Τμήμα της Μοριακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με υπεύθυνη με την Αναπλ. Καθηγήτρια κα Μαρία Γαζούλη, καθώς και το διεθνές βιβλίο της Springer: Gut Microbiome-Related Diseases and Therapies, Editors: Gazouli, Maria, Theodoropoulos, George (Eds.), που συγγράψαμε από κοινού και θα εκδοθεί στις αρχές του 2021.

Health Bites @Amagi Radio (9 Ιουλίου 2020)

Ολόκληρη η συνέντευξη στο link:

https://www.mixcloud.com/asteria-stamataki/health-bites-9072020/?fbclid=IwAR221xoyjrOQJGyCoWyW57mHDFYpbCX6oIOoT4pfiS67B2IifUjnkqLbQBg

_______________________________________________________________

IMG 2918

Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα Real News (28 Ιουνίου 2020) αναλύονται οι «Σύγχρονοι στόχοι της χειρουργικής θεραπείας του καρκίνου του ορθού», με έμφαση στην ογκολογική επάρκεια, την αποφυγή μόνιμης στομίας και τη λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς.

Το πλήρες κείμενο:

Το ορθό είναι τα τελευταία 10-12 εκατοστά του παχέος εντέρου και συνδέεται με τον πρωκτό. Παγκοσμίως, 750.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ορθού κάθε χρόνο. Για την οριστική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη. Βασικοί στόχοι της είναι η επιμήκυνση της επιβίωσης των ασθενών, η ελαχιστοποίηση της τοπική υποτροπής, δηλαδή της επανεμφάνισης του καρκίνου και η βελτιστοποίηση όλων των λειτουργικών παραμέτρων που συνιστούν την ποιότητα ζωής των ασθενών, όπως η αποφυγή της μόνιμης στομίας και η διατήρηση ανέπαφης της ουρολογικής και σεξουαλικής λειτουργίας των ασθενών μετά το χειρουργείο.

Η χειρουργική θεραπεία για των καρκίνο που προσβάλει το κατώτερο τμήμα του ορθού, το οποίο και βρίσκεται σε στενή ανατομική σχέση με το σφιγκτήρα του πρωκτού, έχει αλλάξει δραματικά. Η μεταβολή στη συμπεριφορά των χειρουργών που εξειδικεύονται σε αυτήν την κακοήθεια, η αναμόρφωση των χειρουργικών προσεγγίσεων και η υιοθέτηση «αυστηρότερων» ογκολογικών αρχών έχουν ορίσει τη χειρουργική προσέγγιση στον καρκίνο του ορθού ως την πλέον δυναμικά εξελισσόμενη συγκριτικά με τις άλλες κακοήθειες του πεπτικού σωλήνα. Εξάλλου, ενώ για τους περισσότερους καρκίνους, τα τελευταία χρόνια, οι επικουρικές ογκολογικές θεραπείες με τα καλύτερα νεότερα φάρμακα βελτίωσαν την πρόγνωση των ασθενών, για τον καρκίνο του ορθού ισχύει το ότι «η καλύτερη και σωστότερη χειρουργική» ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στις μακρές επιβιώσεις των ασθενών και, μάλιστα, με ελαχιστοποίηση της αναπηρικής και ιδιαιτέρως επώδυνης απειλής της τοπικής υποτροπής.

Ο σύγχρονος εξειδικευμένος χειρουργός εκτιμά περισσότερο και αποσκοπεί στη διατήρηση του βέλτιστου δυνατού επιπέδου ποιότητας ζωής μετά την επέμβαση για τον καρκίνο του ορθού, διενεργώντας «σφιγκτηροσωστικές» επεμβάσεις. Τέτοιου τύπου χειρουργικές επεμβάσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση της εντερικής συνέχειας και στη διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ογκολογική επάρκεια του χειρουργείου. Έτσι η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή, που περιλαμβάνει και την πλήρη αφαίρεση του πρωκτικού αυλού με τον περιβάλλοντα σφιγκτήρα και, εν τέλει, τη δημιουργία μόνιμης κολοστομίας, η οποία κάποτε αποτελούσε τη «χρυσή σταθερά» της χειρουργικής θεραπείας του καρκίνου του ορθού, διενεργείται όλο και λιγότερο συχνά από τους χειρουργούς παχέος εντέρου, οι οποίοι προτιμούν τις δυσκολότερες τεχνικά, αλλά με ικανοποιητικότερο για τους ασθενείς αποτέλεσμα, «πολύ χαμηλές» εκτομές ή ακόμη και τις τοπικές εκτομές. Ο ασθενής με καρκίνο του κατώτερου ορθού, ενώ, κάποτε ήταν «καταδικασμένος» σε ανικανότητα και κολοστομία, σήμερα, πέρα από την επιβίωση που του προσφέρεται με την καλύτερη χειρουργική, έχουν και τη δυνατότητα αποφυγής της μόνιμης «παρά φύσιν» έδρας και της διατήρησης της φυσιολογικής οδού για τη λειτουργία της αφόδευσης.     

Η πλέον εξελιγμένη και σύγχρονη διαπρωκτική τεχνική είναι η TAMIS (ελάχιστα επεμβατική διαπρωκτική χειρουργική), που είναι ειδική λαπαρο-ενδοσκοπική μέθοδος που δεν απαιτεί επέμβαση από την κοιλιά. Έτσι διατηρείται το φυσιολογικό ορθό και οι σφιγκτήρες που είναι απαραίτητοι για την αφόδευση. Αυτές οι τοπικές διαπρωκτικές τεχνικές πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μόνο σε πρώιμους καρκίνους του ορθού και μετά από πλήρη ενημέρωση του ασθενή και αποδοχή από μέρους του ότι μία τέτοια επέμβαση μπορεί να μην είναι η ριζική.

Η σταθερή και πλέον αποδεκτή, δυνητικά θεραπευτική, χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού είναι η ολική μεσοορθική εκτομή, στην οποία αφαιρείται με «ευλάβεια» και όλο το λίπος με τους λεμφαδένες που περιβάλει το ορθό, η οποία γίνεται σήμερα κυρίως λαπαροσκοπικά. Η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της ιδιαίτερα απαιτητικής αυτής τεχνικής είναι η διαπρωκτική ολική μεσοορθική εκτομή, γνωστή ως ta-TME, στην οποία, χρησιμοποιώντας ειδικές πλατφόρμες όπως στην ΤΑΜΙS, προσφέρεται η δυνατότητα εκτέλεσης λαπαρο-ενδοσκοπικής, δια του πρωκτού, ανάστροφης, «από τα κάτω-προς τα πάνω», ριζικής αφαίρεσης του ορθού, με ακόμη καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα και δυνατότητα «σφιγκτηροδιάσωσης» και αποφυγής της δυσάρεστης και αναπηρικής μόνιμης στομίας.

_______________________________________________________________

shape

Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Shape, δύο διαδυκτιακές δημοσιεύσεις:

Λαπαροσκοπική χειρουργική και παθήσεις παχέος εντέρου

3 «γυναικείες παθήσεις» και η λύση τους από το χειρουργό: Πρόπτωση του ορθού, ακράτεια του εντέρου, ορθοκολπικά συρίγγια

Links:

https://www.shape.gr/tags/georgios-theodoropoulos/

https://www.shape.gr/ygeia/news-ygeia/laparoskopiki-cheirourgiki-kai-pathiseis-tou-enterou-osa-prepei-na-gnorizeis-apo-ton-cheirourgo/

https://www.shape.gr/ygeia/zise-ygieina/3-gynaikeies-pathiseis-kai-i-lysi-tous-apo-ton-cheirourgo-proptosi-tou-orthou-akrateia-tou-enterou-orthokolpika-syringia/

_______________________________________________________________

askmen

Στο site gr.askmen.com, δημοσίευμα με τίτλο:

Ένας ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη χειρουργική του πρωκτού

Ο «φόβος του νυστεριού» και η απαίτηση για «ανώδυνες» θεραπείες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή του ανθρώπινου σώματος

Link: https://gr.askmen.com/sumboules-ugeias/1119006/article/enas-eidikos-exegei-osa-prepei-na-gnorizeis-gia-te-kheirourgike-tou-proktou?fbclid=IwAR0h4sqtzUNx8f16gDeDOKWidC8_urRCao-jKSamYlHiV9Ih0fQXzsMBewE

_______________________________________________________________

shape περιοδικο

Στο περιοδικό Shape στο τεύχος του Ιουλίου 2020, ολοσέλιδο αφιέρωμα στη λαπαροσκοπική χειρουργική: Τι αλλάζει η λαπαροσκοπική χειρουργική στις παθήσεις του παχέος εντέρου;

ΟΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΝΩ ΣΤΗ ΝΟΣΟ CROHN Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΟΛΟΓΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΑ!

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ! ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΛΛΟΙ...

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΑΦΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΧΑΡΙΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΧΡΟΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ, ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ!

_______________________________________________________________

healthview

Στο site healthview.gr ενημέρωση με τίτλο:

Καρκίνος παχέος εντέρου: «Όλες οι σύγχρονες τεχνικές και ο ρόλος του χειρουργού»

Link: https://www.healthview.gr/88245/karkinos-pacheos-enteroy-oles-oi-sygchrones-technikes-kai-o-rolos-toy-cheiroyrgoy/?fbclid=IwAR3qC-QBm9MTa1RCmdLCCm3S3RjIU95wZraR-PnMFtqg8S3i22CuWZM5pME

_______________________________________________________________

iatropedia

Στο IATROPEDIA.GR ηλεκτρονικό δημοσίευμα με τίτλο: «Ακράτεια εντέρου: Το «σιωπηλό» γυναικείο βασανιστήριο και η λύση του»

Link: https://www.iatropedia.gr/ygeia/akrateia-enterou-to-siopilo-gynaikeio-vasanistirio-kai-i-lysi-tou/132730/?fbclid=IwAR048cMDZl-LuCMHlaWZ3Ven9AuvDZQhTKiVUaISBka6HDC5WLajLWutrdc

_______________________________________________________________

iatrika news 1

iatrikanews 2

Στο site iatrikanews.gr, δημοσίευμα με τίτλο: «Σύγχρονοι στόχοι της χειρουργικής θεραπείας του καρκίνου του ορθού»

Link: https://www.iatrikanews.gr/author/theodoropoulos/

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________________________________________

madame figaro

Ενημέρωση μου για το αναγνωστικό κοινό του Madame Figaro (Νοεμβριος 2020) για αυστηρά γυναικεία προβλήματα στα οποία μπορεί να δώσει λύση ο χειρουργός παχέος εντέρου... Ακράτεια, ορθοκολπικά συρίγγια και προπτώσεις.

Το πλήρες κείμενο:

Οι ανατομικές ιδιαιτερότητες της γυναικείας πυέλου, η στενή σχέση του εντέρου με τα γυναικολογικά όργανα και η εξασθένιση των γυναικείων ιστών μετά από τους τοκετούς και με την πάροδο της ηλικίας κάνουν τις γυναίκες ευάλωτες στην εμφάνιση λειτουργικών παθήσεων και νοσηρών καταστάσεων που δεν παρουσιάζονται στους άντρες και στις οποίες ο ειδικός χειρουργός παχέος εντέρου μπορεί να προσφέρει μόνιμη λύση.

Η ακράτεια του εντέρου ή ακράτεια κοπράνων είναι η αδυναμία του ασθενούς να καθυστερήσει την αφόδευση έως ότου βρεθεί σε μία τουαλέτα. Έχει κυριολεκτικά αναπηρική επίδραση στην ποιότητα ζωής της άτυχης ασθενούς. Οι συγκεκριμένες ασθενείς αισθάνονται ιδιαίτερη αμηχανία για το πρόβλημά τους και, τις περισσότερες φορές, δεν προστρέχουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Αντιθέτως επαφίενται στην καθημερινή χρήση απορροφητικής πάνας, στον περιορισμό των εξόδων από το σπίτι, στην απόσυρση και στην κοινωνική απομόνωση. Οι μαιευτικές κακώσεις αποτελούν την πιο συχνή αιτία ακράτειας. Ρήξεις των σφιγκτήρων του πρωκτού που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να εμφανίσουν τα δυσμενή τους αποτελέσματα στην εγκράτεια των κοπράνων ακόμη και πολλά χρόνια μετά, όταν η γυναίκα μπαίνει στη λεγόμενη τρίτη ηλικία με τα γνωστά συνεπακόλουθα της γήρανσης και χαλάρωσης των ιστών. Ειδικές χειρουργικές τεχνικές πλαστικής των σφιγκτήρων προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από το πρόβλημα τους, αρκεί οι γυναίκες αυτές να γνωρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις και να απευθυνθούν στον ειδικό χειρουργό που έχει την απαραίτητη εμπειρία.

Η πρόπτωση του ορθού είναι η προβολή του ορθού, δηλαδή του τελευταίου τμήματος του πεπτικού σωλήνα έξω από τον πρωκτό. Πέρα από την ιδιαίτερα ενοχλητική παρουσία του εντέρου που βγαίνει έξω από τον πρωκτό, η γυναίκα βασανίζεται από δυσκοιλιότητα ή και ακράτεια, αφού καταστρέφεται σταδιακά και ο σφιγκτήρας. Αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά και μάλιστα λαπαροσκοπικά με ειδικές τεχνικές που περιλαμβάνουν την αφαίρεση του εντέρου που προπίπτει και την ορθοπηξία, δηλαδή την καθήλωση του ορθού στη θέση του για να μην επανεμφανιστεί η πρόπτωση. Υπάρχουν και οι ειδικές επεμβάσεις που διενεργούνται διά του πρωκτού στις ηλικιωμένες ασθενείς. Μία ειδική μορφή πρόπτωσης είναι η εσωτερική πρόπτωση, που εμφανίζεται με σοβαρή δυσκοιλιότητα και συνυπάρχει με ορθοκήλη, η οποία αντιμετωπίζεται επιτυχώς με λαπαροσκοπική ορθοπηξία με πλέγμα που τοποθετείται ανάμεσα στο έντερο και στον κόλπο.

Τα ορθοκολπικά συρίγγια είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες επικοινωνίες μεταξύ του κόλπου και του ορθού και παρουσιάζονται με την αποβολή κοπράνων και αερίων από τον κόλπο. Μία από τις κύριες αιτίες των συριγγίων αυτών είναι οι μαιευτικές κακώσεις μετά από πολύωρους και δύσκολους τοκετούς. Η χειρουργική αντιμετώπιση τους αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι εφικτή από τον εξειδικευμένο χειρουργό, που θα διενεργήσει ειδικές πλαστικές και κρημνούς.

1

Kαρκίνος παχέος εντέρου: “Όλες οι σύγχρονες τεχνικές και ο ρόλος του χειρουργού”

Όπως αναλύω στην ενημερωτική ιατρική ειδησιογραφία η μείωση των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο του παχέος εντέρου οφείλεται εν πολλοίς στην καλύτερη εξειδικευμένη χειρουργική της τελευταίας 20ετιας!


Το πλήρες κείμενο όπως εκδόθηκε διαδυκτιακά:
https://www.healthview.gr/88245/karkinos-pacheos-enteroy-oles-oi-sygchrones-technikes-kai-o-rolos-toy-cheiroyrgoy/


Το παχύ έντερο και ο πρωκτός αποτελούν τα τελευταία τμήματα του πεπτικού σωλήνα. Το παχύ έντερο, που μοιάζει με ένα μακρύ σωλήνα μήκους 1,5 μέτρων, διαιρείται στο κόλον που έχει σχήμα Π και το ορθό, το οποίο αποτελεί την αποθήκη των κοπράνων, πριν αυτά αποβληθούν από τον οργανισμό μέσα από τον πρωκτό. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συχνός. Ο 1 στους 10 καρκίνους που προσβάλλει το ανθρώπινο είδος εντοπίζεται στο παχύ έντερο. Κάθε χρόνο αναφέρονται πλέον του 1.000.000 νέων περιστατικών καρκίνων του παχέος εντέρου.Οι θάνατοι που οφείλονται στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι περίπου 500.000. Την υψηλότερη συχνότητα προσβολής, την οποία ονομάζουμε και επίπτωση, την παρατηρούμε στις χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, όπως στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία και στις Βορειοευρωπαϊκές χώρες. Ο ένας στους 20 ενήλικες θα αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ελπιδοφόρες εξελίξεις και ο ρόλος της χειρουργικής
Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τόσο η επίπτωση όσο και η θνητότητα, δηλαδή η πιθανότητα θανάτου από αυτόν τον καρκίνο έχει αρχίζει να ελαττώνεται αισθητά μετά το 2000.  Σε αυτό έχει συμβάλλει τόσο η πρόληψη με τη χρήση της κολονοσκόπησης, όσο και οι καλύτερες θεραπείες που εφαρμόζονται στους καρκινοπαθείς.
Το βασικότερο ρόλο κατέχει η πλέον εξειδικευμένη και αρτιότερη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας και η χειρουργική επέμβαση είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις σημαντικότερες εξελίξεις που έχουν οδηγήσει στην επιμήκυνση της επιβίωσης των ασθενών και στην καλύτερη ποίοτητα ζωής τους.


Η αντιμετώπιση του καρκίνου από εξειδικευμένους χειρουργούς: Τα νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η εξειδίκευση στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και του Πρωκτού είναι ιδιαίτερα σημαντική περισσότερο από ποτέ. Είναι ήδη από πολλά χρόνια μία αναγνωρισμένη και απαραίτητη εξειδίκευση της Γενικής Χειρουργικής τόσο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στην Αμερική. Στην Ευρώπη αναφέρεται ως Coloproctology και στις Η.Π.Α. ως Colorectal Surgery.
Οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού διενεργούν μία ποικιλία, αρκετές φορές, περίπλοκων επεμβάσεων παχέος εντέρου, έχουν ολοκληρώσει ένα πλήρως δομημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης και προηγμένης χειρουργικής εκπαίδευσης και έχουν πιστοποιηθεί ως ειδικοί χειρουργοί, έχοντας λάβει τίτλο εξειδίκευσης μετά την επιτυχή συμμετοχή τους σε σχετικές Ευρωπαϊκές ή Αμερικανικές εξετάσεις εξειδίκευσης.
Εδραιωμένη αντίληψη αποτελεί το ότι, όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται από το Χειρουργό Παχέος Εντέρου αντί του γενικού χειρουργού, η επιβίωση των ασθενών είναι καλύτερη, η πιθανότητα να ολοκληρωθούν οι χειρουργικές επεμβάσεις λαπαροσκοπικά ή με άλλο ελάχιστα επεμβατικό τρόπο είναι μεγαλύτερη και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως οι διαφυγές από τις αναστομώσεις του εντέρου και οι υποτροπές, δηλαδή η επανεμφάνιση του καρκίνου είναι λιγότερες. Επίσης, ειδικά για τον καρκίνο του ορθού η πιθανότητα να καταλήξει ο ασθενής με μόνιμη «παρά φύσιν» έδρα είναι πολύ μικρότερη, αφού ο Χειρουργός Παχέος Εντέρου είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη διάσωση του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού.


Η εισαγωγή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής: Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι η πιο συνηθισμένη και πιο παλιά εφαρμοζόμενη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Διενεργείται μέσα από μικρές τομές στην κοιλιά του ασθενούς, ελαχιστοποιώντας το χειρουργικό τραύμα.
Έχει σοβαρά πλεονεκτήματα, όπως ο ελαττωμένος πόνος, η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς, το καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα και η αποφυγή συμφύσεων και ειλεών. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου υποστηρίζεται ότι έχει λιγότερες επιπλοκές και πετυχαίνει, εφόσον διενεργηθεί σωστά, καλύτερο ογκολογικό καθαρισμό, γιατί ο χειρουργός «αναγκάζεται» να κάνει «προσεκτικότερη» χειρουργική σε σχέση με την «ανοικτή». Εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα, το προνόμιο των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων στο παχύ έντερο το έχουν πια και πολλοί ασθενείς που αντιμετωπίζονται σε Πανεπιστημιακές και κλινικές του ΕΣΥ, εφόσον διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός και υπάρχει έμπειρη χειρουργική ομάδα.


Η διατήρηση του σφιγκτήρα και η αποφυγή της μόνιμης «παρά φύσιν» έδρας: Ο σύγχρονος εξειδικευμένος χειρουργός εκτιμά περισσότερο και αποσκοπεί στη διατήρηση του βέλτιστου δυνατού επιπέδου ποιότητας ζωής μετά την επέμβαση για τον καρκίνο του ορθού, δηλαδή των τελευταίων 15 εκατοστών του παχέος εντέρου< διενεργώντας «σφιγκτηροσωστικές» επεμβάσεις.
Τέτοιου τύπου χειρουργικές επεμβάσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση της εντερικής συνέχειας και στη διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ογκολογική επάρκεια του χειρουργείου. Οι χειρουργοί παχέος εντέρου προτιμούν τις δυσκολότερες τεχνικά, αλλά με ικανοποιητικότερο για τους ασθενείς αποτέλεσμα, «πολύ χαμηλές» εκτομές ή ακόμη και τις τοπικές εκτομές. Ο ασθενής με καρκίνο του ορθού, ενώ, κάποτε ήταν «καταδικασμένος» σε ανικανότητα και κολοστομία, σήμερα, πέρα από την επιβίωση που του προσφέρεται με την καλύτερη χειρουργική, έχουν και τη δυνατότητα αποφυγής της μόνιμης «παρά φύσιν» έδρας και της διατήρησης της φυσιολογικής οδού για τη λειτουργία της αφόδευσης.


Ειδικές τεχνικές για τον καρκίνο του ορθού: Η πλέον εξελιγμένη και σύγχρονη διαπρωκτική τεχνική είναι η TAMIS (ελάχιστα επεμβατική διαπρωκτική χειρουργική), που είναι ειδική λαπαρο-ενδοσκοπική μέθοδος που δεν απαιτεί επέμβαση από την κοιλιά. Έτσι διατηρείται το φυσιολογικό ορθό και οι σφιγκτήρες που είναι απαραίτητοι για την αφόδευση. Αυτές οι τοπικές διαπρωκτικές τεχνικές πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μόνο σε πρώιμους καρκίνους του ορθού και μετά από πλήρη ενημέρωση του ασθενή και αποδοχή από μέρους του ότι μία τέτοια επέμβαση μπορεί να μην είναι η ριζική.
Η σταθερή και πλέον αποδεκτή, δυνητικά θεραπευτική, χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού είναι η ολική μεσοορθική εκτομή, στην οποία αφαιρείται με «ευλάβεια» και όλο το λίπος με τους λεμφαδένες που περιβάλει το ορθό, η οποία γίνεται σήμερα κυρίως λαπαροσκοπικά.
Η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της ιδιαίτερα απαιτητικής αυτής τεχνικής είναι η διαπρωκτική ολική μεσοορθική εκτομή, γνωστή ως ta-TME, στην οποία, χρησιμοποιώντας ειδικές πλατφόρμες όπως στην ΤΑΜΙS, προσφέρεται η δυνατότητα εκτέλεσης λαπαρο-ενδοσκοπικής, δια του πρωκτού, ανάστροφης, «από τα κάτω-προς τα πάνω», ριζικής αφαίρεσης του ορθού, με ακόμη καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα και δυνατότητα «σφιγκτηροδιάσωσης» και αποφυγής της δυσάρεστης και αναπηρικής μόνιμης στομίας.

laser 2

 

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


Στην Ελλάδα η αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση του Laser. Αν και με μειωμένη αποτελεσματικότητα, όταν χρησιμοποιείται από μόνο του, η εφαρμογή του σε επιλεγμένες περιπτώσεις, εξατομικευμένα και στοχευμένα, ιδιαίτερα ως βοηθητικό συμπλήρωμα των έγκριτων εξειδικευμένων χειρουργικών μεθόδων για τον πρωκτό, μπορεί να ελαττώσει το χειρουργικό τραύμα και, πιθανά, τον πόνο.

Μετά από αιτήματα πολλών ασθενών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις του ιδωτικού τομέα, όπου η χρήση του Laser είναι ευρύτατη και των νέων χειρουργών που επιζητούν, δικαιολογημένα, την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, αιτηθήκαμε και λάβαμε την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας -το οποίο και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως- για την εφαρμογή του Laser στις παθήσεις του πρωκτού!

laser1

2o Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας

 

Η Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας ιδρύθηκε το 2018 και στοχεύει στην προαγωγή της εξειδίκευσης στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου.Η Χειρουργική του κατώτερου πεπτικού είναι απαιτητική, η φιλοσοφία προσέγγισης των παθήσεων του παχέος εντέρου και του πρωκτού είναι ιδιαίτερη, η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι απαραίτητη και η εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών πρέπει να είναι προσεκτική, εξατομικευμένη και απαλλαγμένη από επαγγελματισμούς.


Μετά την ιδιαίτερα επιτυχή διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κολοπρωκτολογίας, υπό την προεδρία των κων Γ. Θεοδωρόπουλου και Β. Κομπορόζου, όπου προβλήθηκε το έργο πολλών Ελλήνων χειρουργών που ασχολούνται με το κατώτερο πεπτικό και συζητήθηκαν τα ειδικά προβλήματα των ασθενών με γνώμωνα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, ετοιμάζεται το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 6 Mαρτίου 2021, στο ξενοδοχείο Μakedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη.


Στην Α΄ Ανακοίνωση του Συνεδρίου ο Πρόεδρος, Κθηγητής κος Ι. Κανέλος τονίζει: "Σχεδιάζουμε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επίκαιρο πρόγραμμα με καταξιωμένους διεθνούς κύρους εισηγητές. Η θεματολογία του συνεδρίου θα επικεντρωθεί στην καινοτομία, την πολυπαραγοντική και εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών, στον άρτιο σχεδιασμό των θεραπευτικών βημάτων και στην ορθολογική εφαρμογή των ελάχιστα επεμβατικών τεχνολογιών, δηλαδή της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής χειρουργικής"


Ευελπιστούμε στη δυναμική παρουσία όλων όσων στήριξαν ενεργά την προσπάθεια αυτή και θα καλοσωρίσουμε νέες και νέους χειρουργούς που προσανατολίζονται στην επιλογή αυτού του ειδικού αντικειμένου της χειρουργικής στη μετέπειτα επαγγελματική και επιστημονική πορεία τους.

Το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο αποτελεί ευγενική παραχώρηση και χρησιμοποιείται με την άδεια της εταιρείας ειδών στομίας Coloplast. Για εκτενέστερη πληροφόρηση ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα: https://www.coloplast.gr/

 

Χειρουργική παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο είναι το κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Εκτείνεται από το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεό) έως τον πρωκτό. Στο παχύ έντερο πραγματοποιείται το τελευταίο στάδιο της πεπτικής διαδικασίας, όπου απορροφώνται υγρά και άλατα. Τα υπολείμματα των τροφών που φτάνουν στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, το ορθό, είναι πιο συμπαγή και ονομάζονται κόπρανα. Τα κόπρανα αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω του πρωκτού. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των διαταραχών στη λειτουργία του κατώτερου πεπτικού συστήματος. Άτομα κάθε ηλικίας υπόκεινται σε επέμβαση στομίας προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

 

 Τι είναι η στομία;

Σε ορισμένες παθήσεις του παχέος εντέρου το πάσχον τμήμα του εντέρου χρειάζεται να αφαιρεθεί. Για τον λόγο αυτό δημιουργείται  ένα τεχνητό άνοιγμα (στομία) στην κοιλιακή χώρα, μέσω του οποίου επιτρέπεται η αποβολή των κοπράνων από το έντερο προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Όταν η στομία δημιουργείται στο παχύ έντερο ονομάζεται κολοστομία.

 

 

Όταν δημιουργείται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου ονομάζεται ειλεοστομία.

 

 

Η στομία βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα, έχει κόκκινο-ροζ  χρώμα και στις πλειοψηφία των περιπτώσεων προεξέχει από την κοιλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα η στομία να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το κοιλιακό τοίχωμα ή να παρουσιάζει κάποια ανάκληση, να βρίσκεται δηλαδή λίγο πιο μέσα από αυτό. Τις πρώτες ημέρες  μετά την επέμβαση μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεγάλη σε μέγεθος, αλλά το πρήξιμο υποχωρεί τους επόμενους  2 μήνες.

Στον βλεννογόνο υμένα δεν υπάρχουν νεύρα και για τον λόγο αυτό  δεν θα αισθάνεστε τίποτα όταν αγγίζετε τη στομία. Η στομία  μπορεί να ματώσει λίγο όταν την αγγίζετε, όπως για παράδειγμα όταν αλλάζετε τον σάκος ή όταν καθαρίζετε το περιβάλλον δέρμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και χωρίς επιπτώσεις. Αν συνεχίσει όμως να αιμορραγεί πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Θα πρέπει να ελέγχετε τη στομία σας αν έχει φυσιολογικό χρώμα και ότι δεν ματώνει πολύ συχνά.

 

Φροντίδα στομίας

Στην περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε επέμβαση στομίας, τα κόπρανα τα οποία παράγονται συνεχώς θα βγαίνουν από την στομία λίγα-λίγα. Η συλλογή τους θα γίνεται σε έναν ειδικά σχεδιασμένο για αυτήν την χρήση σάκο.

Αν η επιδερμίδα μείνει εκτεθειμένη στις εντερικές εκκρίσεις για πολλή ώρα θα ερεθιστεί από τα πεπτικά ένζυμα και όλες τις άλλες ουσίες που περιέχονται σε αυτές. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν προϊόντα φροντίδας στομίας  που χρησιμοποιούνται προκειμένου να διατηρείται το δέρμα υγιές.

 

Η ζωή μετά την επέμβαση

Ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού σας και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά θα μπορείτε σύντομα να ζείτε και πάλι μια φυσιολογική ζωή και να ασχολείστε ξανά με τις δραστηριότητες που επιθυμείτε. Μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε, να αθλείστε και να συνεχίσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, αρκεί αυτές να μην περιέχουν άρση βαρέων  αντικειμένων κυρίως κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο.

 

 

Οι περισσότεροι οστομικοί μπορούν να συνεχίσουν να αθλούνται όπως και πριν την επέμβαση. Η στομία δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να αθλείστε, όλα εξαρτώνται από το πόσο άνετα αισθάνεστε εσείς. Καθώς αναρρώνετε από την επέμβαση, θα προσέξετε ότι προσαρμόζεστε στη νέα ζωή με στομία. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε θετική διάθεση και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν όπως να απολαύσετε ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο ή να βγείτε έξω για ποτό με φίλους.

 

 

Η επέμβαση στομίας όπως και κάθε είδους επέμβαση μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας και να νιώθετε ανασφάλεια με την εμφάνισή σας. Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσετε τις αλλαγές και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα να αισθάνεστε λιγότερο ελκυστικοί. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτείτε το σώμα σας ως ένα κομμάτι του εαυτού σας. Η επέμβαση στομίας δεν είναι απαραίτητο να επηρεάσει τη σχέση με τον σύντροφό σας ή ακόμα και την απόφασή σας να αποκτήσετε ένα παιδί.

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια ειδική δίαιτα, αλλά ορισμένες φορές, μπορεί να εντοπίσετε συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα αέρια ή απλά να μην σας ταιριάζουν.

Αν πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη τροφή σας προκαλεί κάποιο πρόβλημα, προσπαθήστε να την αποφύγετε για ένα διάστημα και να τη βάλετε στη διατροφή σας ξανά μετά από λίγο καιρό. Αν το δοκιμάσετε αυτό τρεις φορές για κάθε ύποπτη τροφή, θα ξέρετε με σιγουριά ποια τροφή σας προκαλεί πρόβλημα.

Οι σάκοι νέας γενιάς είναι τόσο διακριτικοί που δεν φαίνονται μέσα από τα ρούχα και έχουν ειδικά φίλτρα για να μην μυρίζουν κι έτσι δεν γίνεται αντιληπτό από τους φίλους και τους συγγενείς σας ότι έχετε στομία. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να συνεχίσετε την κοινωνική σας ζωή και να χαίρεστε την καθημερινότητα με τους αγαπημένους σας.

 

 

 

Επιλογή του κατάλληλου σάκου

Υπάρχουν σάκοι συλλογής κοπράνων αυτοκόλλητοι και 2 τεμαχίων οι οποίοι αποτελούνται από έναν σάκο συλλογής κοπράνων και μία βάση που εφαρμόζει γύρω από τη στομία. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται τον κατάλληλο τύπο σάκου  που ενδείκνυνται για τη δική σας περίπτωση, ανάλογα με τη μορφολογία της στομίας σας, ώστε να αισθάνεστε ασφάλεια.

 

 

 

Φροντίδα δέρματος

Το δέρμα θα πρέπει να είναι στεγνό και καθαρό ώστε να έχετε μια σωστή εφαρμογή του σάκου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίζεται το δέρμα γύρω από τη στομία με ειδικά προϊόντα ώστε να το διατηρείτε υγιές και να αποφεύγονται δερματικοί ερεθισμοί.

Η χρήση συμπληρωματικών προϊόντων όπως υγρό και καθαριστικά μαντηλάκια δέρματος βοηθούν ώστε να διατηρείτε το δέρμα καθαρό ενώ  υπάρχουν  κρέμες  και σπρέι προστασίας δέρματος καθώς επίσης και πάστα στομίας που συμβάλουν στη διατήρηση του υγιούς δέρματος.

Επιπλέον η ατομική υγιεινή, η σωστή συχνότητα αλλαγής των σάκων συλλογής και η σωστή χρήση των προϊόντων είναι βασικές προϋποθέσεις για να διατηρήσετε τη στομία σας υγιή.

Συμπληρωματικά προϊόντα όπως το αποσμητικό και η ζώνη στομίας μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε άνεση και σιγουριά.

 

Προϊόντα συλλογής κοπράνων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σάκων συλλογής κοπράνων ανάμεσα από τους οποίους  μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει και σας διευκολύνει στη χρήση. Τα προϊόντα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτοκόλλητο σάκο με κολλητική επιφάνεια ενσωματωμένη στον σάκο και σύστημα δύο τεμαχίων με ξεχωριστό σάκο και βάση. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διαφανείς και αδιαφανείς σάκους καθώς επίσης και σε βάσεις επίπεδες ή με κωνοειδές σχήμα ανάλογα με τη μορφολογία της κοιλιάς.

 

Οδηγίες αλλαγής αυτοκόλλητου σάκου

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Αρχικά πρέπει να αφαιρέσετε τον παλιό σάκο. Κρατήστε με το ένα χέρι το δέρμα τεντωμένο και με το άλλο τραβήξτε τον σάκο προς τα κάτω. Στο σημείο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι αφαίρεσης κολλητικού ή καθαριστική λοσιόν για πιο εύκολη απομάκρυνση του σάκου. Καθαρίστε και φροντίστε το δέρμα σας  χρησιμοποιώντας καθαριστικό δέρματος και εφαρμόστε μια ενυδατική και προστατευτική κρέμα ή ένα σπρέι προστασίας δέρματος στο δέρμα γύρω από το στόμιο.
  1. Μετρήστε το στόμιο σας και στη συνέχεια  χρησιμοποιώντας τις γραμμές οδηγούς που βρίσκονται πάνω στο κολλητικό κόψετε το άνοιγμα του κολλητικού στο κατάλληλο μέγεθος, αφήνοντας 2-3 χιλ. περιθώριο.
  1. Αφαιρέστε το διαφανές προστατευτικό από το κολλητικό και έχοντας τεντωμένο το δέρμα με το ένα χέρι εφαρμόστε τον σάκο γύρω από το στόμιο, ξεκινώντας την εφαρμογή από κάτω προς τα πάνω.
  1. Πιέστε καλά το κολλητικό στο δέρμα με κυκλικές κινήσεις  για να κολλήσει καλά ο σάκος πάνω στο δέρμα.

 

 

 

 

Οδηγίες αλλαγής συστήματος δύο τεμαχίων με σάκο που κουμπώνει στη βάση

  1. Αρχικά πρέπει να αφαιρέσετε τον παλιό σας σάκο. Βγάλτε τον σάκο από τη βάση τραβώντας τον προς τα πάνω ενώ ταυτόχρονα τον απομακρύνετε από τη βάση. 
  2. Αφαιρέστε προσεκτικά την παλιά βάση χρησιμοποιώντας ένα σπρέι αφαίρεσης κολλητικού ή καθαριστική λοσιόν. Κρατήστε με το ένα χέρι το δέρμα τεντωμένο και με το άλλο τραβήξτε τη βάση προς τα κάτω. Καθαρίστε και φροντίστε το δέρμα σας  χρησιμοποιώντας καθαριστικό δέρματος και εφαρμόστε μια ενυδατική και προστατευτική κρέμα ή ένα σπρέι προστασίας δέρματος στο δέρμα γύρω από το στόμιο.
  1. Μετρήστε το στόμιο σας και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις γραμμές οδηγούς που βρίσκονται πάνω στο κολλητικό της βάσης, κόψετε το άνοιγμα του κολλητικού στο κατάλληλο μέγεθος αφήνοντας 2-3 χιλ. περιθώριο. Πριν την εφαρμογή, απομακρύνετε το διαφανές προστατευτικό από το κολλητικό της βάσης.
  1. Τοποθετήστε την απαραίτητη ποσότητα πάστας, που σας έχει υποδείξει ο επαγγελματίας υγείας, κάτω από τη βάση για καλύτερη στεγανοποίηση, προκειμένου να μείνει το δέρμα γύρω από το στόμιο στεγνό και καθαρό.
  1. Εφαρμόστε τη βάση στο δέρμα γύρω από το στόμιο. Πιέστε σταθερά πάνω στο δέρμα το κολλητικό ξεκινώντας από κάτω και συνεχίστε προς τα πάνω με κυκλικές κινήσεις.
  1. Στη συνέχεια πιέστε τον σάκο και τη βάση μαζί ξεκινώντας από το κάτω μέρος.

 

 

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΚΤΟΥ;


Οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού είναι ειδικοί στη χειρουργική και στη μη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού. Έχουν ολοκληρώσει ένα πλήρως δομημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης και προηγμένης χειρουργικής εκπαίδευσης στη θεραπεία των ασθενειών αυτών, ενώ προηγουμένως έχουν πλήρως καταρτιστεί στη γενική χειρουργική και έχουν λάβει το σχετικό τίτλο ειδικότητας. Συνήθως έχουν πιστοποιηθεί ως ειδικοί χειρουργοί, έχοντας λάβει τίτλο εξειδίκευσης μετά την επιτυχή συμμετοχή τους σε σχετικές Ευρωπαϊκές ή Αμερικανικές εξετάσεις εξειδίκευσης. Είναι εξαιρετικά έμπειροι στην αντιμετώπιση τόσο των καλοήθων, όσο και των κακοήθων νόσων του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού και είναι σε θέση να αξιολογήσουν διαγνωστικά, να οργανώσουν τον απαραίτητο έλεγχο των ασθενών, να προτείνουν την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική  και να προβούν στην εξειδικευμένη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων που άπτονται του ειδικότερου γνωστικού τους αντικειμένου.

 

 

 

Πολλοί ασθενείς, που προσέρχονται αναζητώντας λύση στο πρόβλημα τους, συχνά μου ζητούν να εφαρμόσω την επέμβαση «χωρίς νυστέρι» ή να χειρουργηθούν με τη «νέα μέθοδο με laser» ή με κάποια άλλη διαφημιζόμενη «πρωτοποριακή» τεχνική, για την οποία έμαθαν από κάποιον γνωστό τους ή ενημερώθηκαν από μη ιατρικά περιοδικά, κάποια εφημερίδα, το διαδύκτιο ή και την τηλεόραση.

Είναι απόλυτα φυσικό ο κάθε ασθενής να μην διαθέτει τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις για την αξιολόγηση τόσο της κατάστασής του, όσο και για την εκτίμηση των χειρουργικών επιλογών που διατίθενται. Είναι όμως υποχρεωτικό και από τον ιατρό να ενημερώνει με απόλυτη ειλικρίνεια τον ασθενή για καθεμιά από τις μεθόδους που έχουν ενσωματωθεί στη θεραπευτική φαρέτρα με όλα τα δυνητικά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Είναι επίσης λογικό ένας ασθενής να προσδοκά την ταχύτερη λύση στο πρόβλημα του, ιδιαίτερα, μάλιστα, εάν αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τον πλέον ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο.

Η αποφυγή του «νυστεριού», του βασικότερου χειρουργικού εργαλείου, δεν είναι αυτή που κατάφερε απαραίτητα την ταχεία, αναίμακτη και ανώδυνη ανάρρωση, σε κάποιες από τις κλασσικές χειρουργικές οντότητες. Στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, για παράδειγμα, το νυστέρι χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν οι μικρές οπές από όπου πρέπει να περάσουν τα ειδικά εργαλεία, ενώ για την αποκόλληση της χοληδόχου κύστης χρησιμοποιείται η ηλεκτροδιαθερμία, δηλαδή ένα είδος «ηλεκτρικού» νυστεριού. Χειρουργικοί τραυματισμοί, λοιπόν, συμβαίνουν αλλά είναι λιγότεροι από την «ανοικτή» μέθοδο, όπου, πάλι, χρησιμοποιείται το κλασικό και το «ηλεκτρικό» νυστέρι. Το πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής δεν οφείλεται στην αποφυγή του νυστεριού, αλλά στην προσπέλαση, στα ειδικά διαμορφωμένα λεπτά λαπροσκοπικά εργαλεία και στην εκπαίδευση του χειρουργού.

Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών από την Ιατρική βιομηχανία στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και του Πρωκτού ήταν ιδιαίτερα έκδηλη μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογικής εξέλιξης αποδείχθηκαν μέσα στα χρόνια αυτά από την εφαρμογή νέων τεχνικών στις περιπτώσεις που η αποτελεσματικότητα τους δοκιμάστηκε επαρκώς μέσω των ενδεδειγμένων τακτικών της χειρουργικής επιστήμης. Έτσι, οι μεγάλες διεθνείς μελέτες ανέδειξαν την ογκολογική ισοδυναμία της λαπαροσκοπικής και της κλασσικής «ανοικτής» χειρουργικής στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργούνται λαπαροσκοπικά, όπως αυτό είναι σαφώς ενδεδειγμένο στην περίπτωση της χολοκυστεκτομής, οπότε και είναι μάλλον λάθος η εξαρχής εφαρμογή της «ανοικτής» χειρουργικής. Σημαίνει ωστόσο, ότι, εφόσον ο ασθενής επιθυμεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα μιας ταχύτερης ανάρρωσης κατά περίπου 2 ημέρες, του λιγότερου, αλλά όχι ανύπαρκτου πόνου μετά το χειρουργείο και του καλύτερου κοσμητικού αποτελέσματος λόγω των μικρότερων, αλλά όχι ανύπαρκτων, τομών στην κοιλιά, τότε μπορεί να προτιμήσει τη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Πάντως, ο ασθενής δεν μπορεί να περιμένει καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα, ούτε την αποφυγή μιας στομίας, όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, επειδή έκανε την επέμβαση λαπαροσκοπικά. Ωστόσο, τουλάχιστον προσωπικά, προτιμώ στις περισσότερες περιπτώσεις τη λαπαροσκοπική αφαίρεση του παχέος εντέρου, γιατί, όπως δείχνουν οι τελευταίες συστηματικές αναλύσεις, όσο και η προσωπική εμπειρία, η λαπαροσκοπική μπορεί να έχει λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και για, τουλάχιστον κάποιους καρκίνους, όπως αυτούς που θα απαιτήσουν σύντομη έναρξη χημειοθεραπείας, να έχει σαφές πλεονέκτημα.

Στον ασθενή πρέπει να εξηγηθεί ότι η λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι μεν λιγότερο τραυματική, αφού τα διάφορα εργαλεία κοπής των ιστών, όπως το νυστέρι, χρησιμοποιούνται λιγότερο, εξακολουθεί όμως, και πρέπει να περιλαμβάνει την έκταση της εκτομής της «ανοικτής» χειρουργικής. Είναι το ίδιο χειρουργείο, απλά γίνεται με άλλον τρόπο, άλλη προσπέλαση, άλλη προσέγγιση, που βασίζεται σε συντριπτικό βαθμό στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Η ενημέρωση του ασθενούς πρέπει να είναι πλήρης και ειλικρινής και να μην βασίζεται σε υποκρυπτόμενα επαγγελματικά οφέλη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ρομποτικής χειρουργικής στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αν και χρησιμοποιεί πανάκριβη, εξελιγμένη τεχνολογία, οι μεγάλες πρόσφατες πολυκεντρικές μελέτες δεν απέδειξαν ότι η ρομποτική προσπέλαση έχει κανένα κλινικό και ογκολογικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τη λαπαροσκοπική. Αδιαμφισβήτητα, είναι πολύ πιο ακριβή από τη λαπαροσκοπική χειρουργική και, τουλάχιστον για τον ασθενή, μάλλον περισσότερο τραυματική, αφού ο χρόνος διενέργειας της είναι μεγαλύτερος και απαιτεί τη χρήση περισσότερων καναλιών εργασίας για τα εργαλεία.

Σε πρόσφατη ερώτηση (https://www.escp.eu.com/news/event-news/1334-looking-forward-to-escp 2016-controversies-in-robotic-colorectal-surgery) που απευθύνθηκε στον κο Steven Wexner, διεθνώς αναγνωρισμένο χειρουργό παχέος εντέρου από το Cleveland Clinic, Florida των ΗΠΑ, για το γιατί οι χειρουργοί διενεργούν ρομποτικές επεμβάσεις, αυτός απάντησε ότι, λόγω της επιβολής των κανόνων της αγοράς, πολλοί χειρουργοί παχέος εντέρου στις ΗΠΑ «φοβούνται» ότι θα χάσουν τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, οι οποίοι θα καταλήξουν να χειρουργούνται από «ρομποτικούς» χειρουργούς, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη εξειδίκευσης στη χειρουργική του παχέος εντέρου. Συμπλήρωσε ότι η ρομποτική χειρουργική μαθαίνεται πιο εύκολα από τη λαπαροσκοπική, λόγω της ευκολίας που σου προσφέρουν οι ρομποτικοί βραχίονες, και αυτό αποτελεί έναυσμα για χειρουργούς παχέος εντέρου που δεν ξέρουν να εφαρμόζουν λαπαροσκοπικές τεχνικές, να μεταπηδήσουν απευθείας στη χρήση του ρομπότ. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει το σαφές επαγγελματικό πλεονέκτημα για χειρουργούς και Ιδρύματα που διαθέτουν ρομποτική τεχνολογία.

Το λυπηρό είναι ότι οι ασθενείς, πολλές φορές, δεν ασχολούνται με το ογκολογικό αποτέλεσμα της επέμβασης, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την αρτιότητα της ριζικής αφαίρεσης, όπως αυτή θα πραγματοποιηθεί από τον εξειδικευμένο χειρουργό παχέος εντέρου, αλλά με τον τρόπο, που θα γίνει η προσπέλαση στο εσωτερικό της κοιλιάς, παράμετρος, που φαίνεται να παίζει τη μικρότερη σημασία. Βεβαίως, αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατευθυνόμενης ενημέρωσης των ασθενών, όπου η παράμετρος του κέρδους από τη χρήση ακριβών τεχνολογιών πρέπει πάντα να λαμβάνεται σοβαρά.

Μία άλλη πολύπαθη περιοχή από την καλώς και κακώς εννοούμενη χρήση «πρωτοποριακών» μεθόδων στην αντιμετώπιση παθολογιών της είναι ο πρωκτός. Η απαίτηση για «ανώδυνες» θεραπείες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή είναι παλαιά. Έτσι ο «φόβος του νυστεριού» από την πλευρά των ασθενών, έκανε διάσημες τις, ευτυχώς, παλαιά εφαρμοζόμενες και εγκαταλειμμένες στον πολιτισμένο κόσμο, «επικίνδυνες» διαστολές του πρωκτού για αιμορροϊδες και ραγάδες. Αν και λόγω της χάλασης του σφιγκτήρα, οδηγούν σε συμπτωματική ανακούφιση, έχουν επιπλοκές και, σαφώς, δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη απαλλαγή από την πάθηση. Διεθνώς, στις συστάσεις που προέρχονται από τις χειρουργικές εταιρείες παχέος εντέρου και πρωκτού, οι διαστολές δεν θεωρούνται έγκριτη τακτική για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.

 Οι ασθενείς, παρασυρόμενοι από τις «εμπορικές» τάσεις και τη διαφημιζόμενη «βαρύγδουπη» τεχνολογία, που όμως δεν έχει διέλθει του απαραίτητου κλινικού ελέγχου επαρκώς, καταλήγουν να «χειρουργηθούν» για τις αιμορροΐδες τους με πολλά υποσχόμενες ακριβές μεθόδους με αμφίβολα, σε βάθος χρόνου, αποτελέσματα. Για τις αιμορροΐδες, οι δύο πλέον «διαφημισμένες» μοντέρνες ελάχιστα τραυματικές, «μη αφαιρετικές» τεχνικές, που, τουλάχιστον στη βασική τους εφαρμογή δεν απαιτούν αιμορροίδεκτομή, είναι η αιμορροϊδοπηξία με συρραπτικό (stapled hemorrhoidopexy, procedure for prolapsed hemorrhoids, PPH), γνωστή και ως τεχνική Longo από τον εμπνευστή της, και η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων (Doppler-guided hemorrhoidal artery ligation, HAL) ή διαπρωκτική αιμορροϊδική απαγγείωση (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization, THD) η οποία συνδυάζεται με ή χωρίς αιμορροϊδοπηξία με συνεχή ραφή ανάρτησης των αιμορροϊδικών όζων. Παθοφυσιολογικά μπορεί να θεωρηθεί ότι, τουλάχιστον, στοχεύουν στη διόρθωση των γενεσιουργών υποκείμενων μηχανισμών, που οδηγούν στη γένεση της αιμορροϊδοπάθειας.

Και πάλι η πλήρης ενημέρωση των ασθενών είναι απαραίτητη, ειδάλλως οι συνέπειες μπορεί να είναι αρνητικές και για τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και το μέλλον των μεθόδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολλά υποσχόμενης τεχνικής, η οποία τελικά, κατέληξε να δυσφημιστεί από την «κακή» κατάχρησή της είναι η τεχνική Longo. Αν και πλέον ανώδυνη μέθοδος σε σχέση με την κλασσική αιμορροϊδεκτομή, η χρήση της συνδυάστηκε με υψηλά ποσοστά υποτροπών και, σε κάποιες περιπτώσεις, με την εμφάνιση δυσίατων και καταστροφικών επιπλοκών. Η σύγχρονη σύσταση είναι ότι οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι τελικώς είναι δική τους επιλογή εάν θέλουν να δεχθούν την υψηλή πιθανότητα υποτροπής και την πιθανή επανεπέμβαση, στην οποία πιθανά να χρειαστεί να υποβληθούν μελλοντικά, επωφελούμενοι όμως από τα βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα της τεχνικής PPH, δηλαδή το λιγότερο πόνο.

Ακόμα και η HAL/ ΤHD, την οποία εφαρμόζω εδώ και χρόνια, από μόνη της δεν αρκεί πολλές φορές στη μακρόχρονη επίλυση του προβλήματος του ασθενούς. Έτσι εξηγώ στον ασθενή με προχωρημένου βαθμού αιμορροΐδες ότι η εφαρμογή της HAL/THD θα ελαχιστοποιήσει την ανάγκη αφαίρεσης αιμορροϊδικών όζων με νυστέρι ή ψαλίδι ή διαθερμία, αλλά δεν την εξαφανίζει, αφού η «ελάχιστη εκτομή» υπολειπόμενων όζων μπορεί να χρειαστεί, εάν θέλουμε να πετύχουμε ένα καλό, μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, με κόστος, βέβαια στο μετεγχειρητικό πόνο.

Το laser δεν είναι ένα αθώο εργαλείο που υποκαθιστά το νυστέρι. Λειτουργεί μέσω της ιστικής καταστροφής που προκαλεί. Το laser ήταν η μορφή ενέργειας της μόδας στη δεκαετία του 1990, όχι μόνο δεν αποδείχθηκαν πλεονεκτήματα από τη χρήση του, αλλά λόγω της ιστικής καταστροφής που προκαλούσε, ενοχοποιήθηκε και για πρωκτικές στενώσεις. Τουλάχιστον ως εργαλείο κοπής και αιμόστασης στις αιμορροΐδες δεν συστήνεται από τις σοβαρές εταιρείες της χειρουργικής παχέος εντέρου και πρωκτού. Η επανεμφάνισή του, τα τελευταία χρόνια σε πιο εκλεπτυσμένη έκδοση δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες, καλά σχεδιασμένες, μακρόχρονες μελέτες που θα αποδείξουν, αν όχι την ανωτερότητά του, τουλάχιστον την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, στα αυτιά των ασθενών πάντα το laser θα ακούγεται ελκυστικό.

«Πρωτοποριακές», «καινοτόμες» και «επαναστατικές» μέθοδοι έχουν εισαχθεί και στην αντιμετώπιση των άλλων συχνών παθολογιών του πρωκτού. Για παράδειγμα, ενώ η πλέον αποδεκτή από τους ειδικούς χειρουργούς παχέος εντέρου και πρωκτού, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, τεχνική διόρθωσης περιπρωκτικών συριγγίων είναι σήμερα η «απολίνωση της μεσοσφιγκτηριακής νοίρας του συριγγώδους πόρου», γνωστή ως LIFT, με ποσοστά επιτυχίας 80-90% (ίσως τα μεγαλύτερα που έχουν επιτευχθεί για τη δυσίατη αυτή παθολογία), η τεχνική που διαφημίστηκε έντονα ήταν η βιντεοσκοπικά καθοδηγούμενη θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων, γνωστή ως VAAFT. Τα καλύτερα αποτελέσματα που έχουν αναφερθεί είναι της τάξεως του 70%. Πέραν, όμως, από τα αποτελέσματα που αφορούν στους ασθενείς των Ιταλών εμπνευστών της μεθόδου, οι μοναδικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί έως τώρα προέρχονται από το Πακιστάν, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, την Πολωνία και τη Βραζιλία. Αν και έχει περιγραφεί σχεδόν 10 χρόνια, η VAAFT δεν έτυχε αποδοχής από Ιδρύματα των ΗΠΑ και της Βόρειας Ευρώπης, τα οποία φημίζονται για τη σοβαρή και επιτυχή ενασχόλησή τους με περίπλοκα προβλήματα του πρωκτού. Οι λόγοι είναι προφανείς. Πρόκειται για μία μέθοδο που απαιτεί ακριβό εξοπλισμό και χρειάζεται επιπλέον χειρουργική για την αντιμετώπιση του έσω στομίου του συριγγίου. Αντιθέτως η LIFT απαιτεί απλά ράμματα, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αλλά και ειδική γνώση της ανατομίας της περιοχής, αφού η επέμβαση διενεργείται στο στενό μεσοσφιγκτηριακό χώρο, μία περιοχή με την οποία είναι εξοικειωμένοι οι εξειδικευμένοι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού. Βέβαια, το πρόβλημα θα λυνόταν με μία απευθείας σύγκριση των τεχνικών αυτών σε μία καλά σχεδιασμένη μελέτη, η οποία, για προφανείς λόγους, θα είναι μάλλον δύσκολο να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί.

Για τη χρόνια ραγάδα του πρωκτού, παρά το γεγονός ότι η μικρή πιθανότητα παροδικής ακράτειας του εντέρου, που ακολουθεί την εφαρμογή της «χρυσής σταθεράς», δηλαδή της, για πολλά χρόνια, χειρουργικής τεχνικής πρώτης επιλογής, της πλάγιας έσω σφιγκτηροτομής, έχει επιλυθεί με την ελαχιστοποίησή της σε μήκος και τη συμπλήρωσή της με την τεχνικά σχετικά εύκολη «προώθηση δερματικού κρημνού», η εισαγωγή του γνωστού Botox και στη θεραπεία της ραγάδας είναι πραγματικότητα εδώ και κάποια χρόνια. Αν και προτιμάται μάλλον από τους Ευρωπαίους χειρουργούς, η πιθανότητα μιας συνήθως αναστρέψιμης, ακράτειας, το υψηλό κόστος της τοξίνης και η πιθανότητα αποτυχίας της θεραπείας είναι σημαντικά μειονεκτήματα. Και όλα αυτά για την αποφυγή του νυστεριού, το οποίο, ουκ ολίγες φορές, θα είναι αυτό που θα απαλλάξει οριστικά τον ασθενή από τα προβλήματά του. Τα προβλήματα από το νυστέρι δεν προκαλούνται από αυτό καθαυτό, αλλά από τον τρόπο που αυτό χρησιμοποιείται!

Υπήρξαν όμως και οι περιπτώσεις που η επίδραση της νέας τεχνολογίας ήταν καθοριστική, αφού δημιούργησε νέες τεχνικές ή αναμόρφωσε με αποτελεσματικό τρόπο παλαιότερες τεχνικές. Έτσι, χαρακτηριστικά παραδείγματα χειρουργικών τεχνικών για την αντιμετώπιση παθήσεων του κατώτερου πεπτικού, όπου η νέα τεχνολογία ήρθε να καλύψει τεχνικές ανεπάρκειες και μειονεκτήματα των παραδοσιακών τεχνικών είναι η τεχνική STARR για την αντιμετώπιση αυστηρά επιλεγμένων ασθενών με αποφρακτικού τύπου δυσκοιλιότητα, η TAMIS, μία εξειδικευμένη ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση για τη διαπρωκτική αφαίρεση των νεοπλασμάτων του ορθού και η διαπρωκτική ολική μεσοορθική εκτομή, γνωστή ως ta-TME, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στην αρτιότερη και ευκολότερη αντιμετώπιση των καρκίνων του ορθού.

Ο σύγχρονος χειρουργός πρέπει να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία με σύνεση. Τα πλεονεκτήματα πρέπει να είναι προφανή για τον ασθενή. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παρασύρεται από διαφημιζόμενες τεχνικές, πριν να πάρει τη γνώμη του ειδικού χειρουργού. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μεθόδων που προσφέρουν ή υπόσχονται ότι προσφέρουν θεραπεία.

Οι «μύθοι» περί ολοκληρωτικά ανώδυνων, οριστικά απαλλακτικών, ανεπίπλεκτων και μακροπρόθεσμα αποτελεσματικών θεραπειών δεν αρμόζουν σε απόλυτο βαθμό σε όλες τις «ελάχιστα επεμβατικές» τεχνικές, οι οποίες, επουδενί, δεν πρέπει να θεωρούνται και «ελάχιστα τραυματικές», αφού το χειρουργικό τραύμα είναι αναπόφευκτο και, τελικώς, αυτό που θα ωφελήσει τον ασθενή, αρκεί η έκταση και η ποιότητα του να είναι η σωστή και όχι η βλαπτική.

Στις συστάσεις για τους ασθενείς από την Αμερικανική Εταιρεία Παχέος Εντέρου και Πρωκτού τονίζεται το ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα και πρέπει να ζητούν από το χειρουργό τους πληροφορίες για την επαρκή εξειδίκευση του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και του Πρωκτού, πριν τον εμπιστευτούν στην αντιμετώπιση ενός προβλήματός τους που αφορά το κατώτερο πεπτικό σύστημα.

Σελίδα 1 από 12

Ιατρείο

  • Διεύθυνση: Πινδάρου 3, 10671 Αθήνα
  • Email : info@theodoropoulos-surgery.gr
  • Τηλέφωνο : +30 694 5463 593

Μέλος του

ACSRS